De la cartelurile din Mexic, pe străzile din SUA. BBC a urmărit traseul fentanylului, drog de 50 de ori mai puternic decât heroina

Poliția mexicană spune că traficanții s-au orientat masiv spre fentanyl / Profimedia Images
13 martie 2025, 10:50

Traficantul de fentanyl din Los Angeles stă deoparte, urmărind atent cum un membru al unui cartel de droguri mexican își pregătește cel mai recent transport. Drogul opioid sintetic este învelit în folie, sigilat în plastic, apoi scufundat în rezervorul unei mașini banale a traficanților, se arată în reportajul BBC.

Jay, un pseudonim, trecuse anterior din SUA într-o casă care aparține unui cartel, pe partea mexicană a frontierei. Casa arată ca oricare alta din acest cartier. Ni se spune să intrăm repede, iar o poartă de fier se închide ferm în urma noastră. Aici nu se produce drogul, dar oamenii sunt totuși precauți pentru a nu atrage atenția. Toți vorbesc în șoaptă și lucrează rapid.

Afacerile lor letale au devenit un punct central al unei dispute economice globale. Casa Albă a folosit contrabanda cu fentanyl prin granițele SUA ca justificare-cheie pentru creșterea tarifelor asupra altor țări. Președintele SUA, Donald Trump, a promis, de asemenea, să „poarte un război” împotriva cartelurilor de droguri.

BBC a obținut acces la operațiunile unui cartel de-a lungul frontierei și a călătorit în SUA pentru a întâlni clienții finali, încercând să afle dacă această dispută internațională face ceva pentru a opri fluxul ilegal de narcotice.

Soldații cartelului și realitatea fentanylului

Bărbații pe care îi întâlnim în casa din Mexic sunt soldați de rând ai unui cartel bine cunoscut. Doi dintre cei care încarcă mașina recunosc că au momente trecătoare de remușcare. Dar când îl întrebăm pe omul care introduce drogurile în rezervorul mașinii dacă se simte vinovat pentru moartea cauzată de pastile, el râde batjocoritor.

„Avem și noi familii, desigur că ne simțim vinovați. Dar dacă mă opresc, asta va continua oricum. Nu e problema mea”, spune acesta ridicând din umeri.

Bărbații își acoperă fețele în timp ce scot bancheta din spate a mașinii pentru a avea acces la rezervor, având grijă să nu verse benzină. Mirosul puternic din mașină ar putea alerta vameșii americani că rezervorul a fost modificat.

Pastilele de culoare verde deschis, în total 5.000, sunt marcate cu litera „M” și sunt îndesate cu atenție. Aceasta este doar o parte din ceea ce Jay spune că vinde săptămânal în Los Angeles și în nord-vestul Americii.

„Încerc să obțin 100.000 de pastile pe săptămână, în fiecare săptămână”, mărturisește traficantul cu o voce blândă. „Nu le trimit într-o singură mașină. Încerc să le împart în mai multe mașini. Așa îmi reduc riscul de a pierde totul”.

Tarifele impuse de Trump și războiul împotriva fentanylului

Ca răspuns la fluxul de droguri și imigranți ilegali în SUA, președintele Donald Trump a introdus un tarif de 25% pe toate mărfurile din Mexic. Unele dintre aceste tarife au fost amânate până la 2 aprilie.

Combaterea traficului de fentanyl este una dintre principalele priorități politice ale lui Trump, dar Jay nu-i dă prea multe șanse de succes.

„Ultima dată când a fost în funcție, a încercat să facă același lucru și nu s-a întâmplat nimic. Întotdeauna va exista cerere. Și unde e cea mai mare cerere? În Statele Unite, din fericire pentru noi. Noi suntem chiar lângă graniță”, spune Jay, zâmbind.

Atât de mult fentanyl intră în SUA – majoritatea din Mexic – încât, potrivit lui Jay, prețul de vânzare în Los Angeles a scăzut de la 5-6 dolari pe pastilă anul trecut, la doar 1,50 dolari acum.

Poliția mexicană spune că traficanții s-au orientat masiv spre fentanyl deoarece este de 50 de ori mai puternic decât heroina și, spre deosebire de alte opiacee, este complet sintetic și mult mai ușor de produs și transportat.

Forța și gradul ridicat de dependență ale fentanylului au lăsat o cicatrice adâncă în societatea americană: supradozele de droguri ucid mai mulți oameni în SUA decât armele de foc sau accidentele rutiere.

Măsurile Mexicului și impactul asupra cartelurilor

Pentru a evita tarifele punitive impuse de SUA, președintele mexican Claudia Sheinbaum a promis să trimită 10.000 de soldați ai Gărzii Naționale la graniță. De la începutul lui octombrie, guvernul a făcut peste 900 de arestări în Sinaloa, un important centru al traficului de droguri.

În decembrie, Mexicul a anunțat cea mai mare captură de fentanyl din istorie: peste o tonă de pastile. În ultimele cinci luni, țara a confiscat mai mult fentanyl decât în tot anul precedent.

Mexicul a îngreunat, de asemenea, importul unui ingredient-cheie din China, ceea ce a determinat cartelurile să reducă concentrația pastilelor, făcându-le astfel mai puțin periculoase.

La sfârșitul lui februarie, 29 de lideri ai cartelurilor au fost extrădați în SUA, inclusiv membri ai cinci dintre cele șase carteluri mexicane pe care administrația Trump le-a desemnat recent drept organizații teroriste.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite