Marți 20 mai 2025 | București 13˚C / Senin

Curtea Constituţională a primit sesizări privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, după desecretizarea documentelor CSAT

5 decembrie 2024, 14:25 (actualizat 5 decembrie 2024, 18:35)

Curtea Constituţională a primit joi patru sesizări în care se solicită anularea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit unor oficiali ai CCR, au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.

Jurnaliştii de la caleaeuropeană.ro cer Curții să facă verificări și cer reluarea primului tur în condiții legale. Ei invocă ilegalităţile identificate şi comunicate de CSAT în legătură cu procesul electoral din România.

O altă sesizare a fost făcută de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, a anunţat Remus Pricopie, rectorul universităţii.

SNSPA a solicitat CCR invalidarea primului tur al alegerilor prezidenţiale, având în vedere încălcarea prevederilor art. 81 din Constituţie de către Călin Georgescu, candidatul care a obţinut cele mai multe voturi în primul tur.

Prof. univ. dr. Remus Pricopie, a declarat că „primul tur al alegerilor trebuie să fie reluat în condiţii de legalitate deplină, sub supravegherea strictă a instituţiilor statului, pentru a garanta corectitudinea şi legitimitatea procesului electoral”.

Rectorul SNSPA: Primul tur al alegerilor trebuie reluat, în condiţii de legalitate deplină

Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, afirmă că „primul tur al alegerilor trebuie să fie reluat în condiţii de legalitate deplină, sub supravegherea strictă a instituţiilor statului, pentru a garanta corectitudinea şi legitimitatea procesului electoral”.

„Este o datorie fundamentală, faţă de cetăţeni şi faţă de viitorul României”, precizează Remus Pricopie, într-un comunicat transmis joi presei.

În opinia sa, „Curtea Constituţională a României ar fi trebuit să amâne decizia de luni şi să insiste asupra verificării temeinice a legalităţii campaniei lui Călin Georgescu, desfăşurată într-un mod atipic şi lipsit de transparenţă, cu resurse declarate a fi de „zero lei’„.

Parchetul General a anunțat printr-un comunicat că s-a autosesizat în legătură cu finanțarea campaniei lui Călin Georgescu după desecretizarea documentelor din CSAT și cercetează coruperea alegătorilor și fapte de spălare de bani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite