Rectorul SNSPA: Primul tur al alegerilor trebuie reluat, în condiţii de legalitate deplină, sub supravegherea strictă a instituţiilor statului

Alegeri prezidențiale (Foto: Autor: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO)
5 decembrie 2024, 11:14 (actualizat 5 decembrie 2024, 12:26)

Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, afirmă că „primul tur al alegerilor trebuie să fie reluat în condiţii de legalitate deplină, sub supravegherea strictă a instituţiilor statului, pentru a garanta corectitudinea şi legitimitatea procesului electoral”.

„Este o datorie fundamentală, faţă de cetăţeni şi faţă de viitorul României”, precizează Remus Pricopie, într-un comunicat transmis joi presei.

În opinia sa, „Curtea Constituţională a României ar fi trebuit să amâne decizia de luni şi să insiste asupra verificării temeinice a legalităţii campaniei lui Călin Georgescu, desfăşurată într-un mod atipic şi lipsit de transparenţă, cu resurse declarate a fi de „zero lei’„.

Au decis luni, însă contextul politic şi noile informaţii de o gravitate excepţională impun o reevaluare urgentă. Curtea Constituţională trebuie să se reunească astăzi pentru a reanaliza situaţia. Federaţia Rusă a pus la cale o lovitură de stat, mascată prin mecanisme aparent democratice, dar manipulând în mod perfid procesul electoral. Din fericire, aceasta a eşuat. Acum, în aceste condiţii, responsabilitatea CCR este imensă: trebuie să îl scoată de pe buletinele de vot pe cel care ar fi trebuit să fie beneficiarul acestui complot, iar procuratura trebuie să extindă cercetările, identificând şi trăgând la răspundere pe toţi cei care au contribuit la aceste acţiuni ilegale, de trădare de ţară, fie prin complicitate, fie prin acţiuni directe”, declară rectorul SNSPA.

Potrivit acestuia, dacă acest lucru nu se va întâmpla „azi, mesajul transmis va fi unul devastator: că, deşi ştim adevărul – că Georgescu este un trădător de ţară, antrenat, lansat şi susţinut în luptă de ruşi -, continuăm să perpetuăm scenariul conceput şi orchestrat de Kremlin”.

Informaţiile prezentate în CSAT, declasificate. Conturile care l-au promovat pe Georgescu, coordonate de un actor statal

Preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Ministerul Afacerilor Interne în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din data de 28 noiembrie, a anunţat, miercuri, Administraţia Prezidenţială.

„O asemenea pasivitate ar însemna o cedare fără precedent în faţa unui adversar strategic, punând în pericol nu doar integritatea procesului electoral, ci şi însăşi democraţia noastră”, subliniază rectorul SNSPA.

Informaţiile prezentate în CSAT, declasificate

Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea informațiilor prezentate de SRI, SIE, STS și Ministerul de Interne în cadrul ședinței CSAT de săptămâna trecută.

În documentul declasificat, SRI arată că finanţarea campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peşchir şi s-a ridicat la un milion de euro.

„Acesta, utilizând contul ‘bogpr’, a realizat donaţii pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea ‘bogpr’ în finanţarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanţii TikTok în dialogul cu autorităţile române în data de 28 noiembrie 2024”, arată SRI.

Reprezentanţii TikTok au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr” şi au menţionat că acesta a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea candidatului Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale, punctează SRI.

SRI arată că finanţarea influencerilor TikTok a fost asigurată prin platforma FameUp (dedicată monetizării activităţilor de promovare în mediul online), la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclamă, alături de descrieri bine definite. „Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma (…), de origine sud-africană, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceştia”, arată SRI.

Sursa citată apreciază că în contextul primului tur al alegerilor prezidenţiale au fost obţinute date care au relevat „o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral, dar şi exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creşterea în ritm accelerat a popularităţii lui Călin Georgescu”.

În acest sens, arată SRI, a fost utilizată platforma TikTok. Activitatea de promovare masivă a presupus o campanie pe TikTok, prin intermediul mai multor conturi coordonate ce au publicat activ conţinut electoral, atât cu ajutorul algoritmilor de recomandare, cât şi prin promovare plătită.

Statele Unite ale Americii sunt îngrijorate de dovezile care sugerează că interferența străină a influențat corectitudinea procesului electoral din România. Este mesajul transmis în această dimineață de Departamentul american de Stat. Un mesaj extrem de important într-un moment dificil pentru țara noastră, când vedem că o mașinărie de propagandă lucrează la foc continuu pentru a destabiliza România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă