Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale. Procesul electoral va fi reluat în integralitate
Alegerile prezidenţiale au fost anulate de Curtea Constituţională. Printr-o decizie fără precedent pentru România, judecătorii Curţii au anulat tot procesul electoral, care va fi reluat integral, adică de la zero. Probabil, cel mai devreme în luna martie a anului viitor.
Curtea Constituţională a anunţat decizia de anulare a alegerilor prezidenţiale după o şedinţă de mai bine de patru ore, în care a analizat sesizările depuse. Unele dintre acestea conţineau şi elemente din documentele declasificate discutate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
În comunicatul transmis la finalul şedinţei, judecătorii CCR au precizat că se anulează întregul proces electoral pentru alegerea preşedintelui României, dar şi calendarul electoral.
Prin urmare, alegerile prezidenţiale vor fi reluate în integralitate şi Guvernul urmează să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
Decizia Curţii este definitivă şi obligatorie şi a intrat deja în vigoare, aşa încât Biroul Electoral Central a anunţat că a oprit votul în secţiile din străinătate, dar şi pregătirile pentru vot în ţară.

Ce urmează după anularea alegerilor prezidențiale
Odată anulat întreg procesul electoral de alegere a președintelui României, urmează ca decizia să fie publicată în Monitorul Oficial. Apoi, Guvernul va stabili un calendar al alegerilor prezidențiale, calendar se se poate extinde pe o perioadă de până la 90 de zile, conform legilor în vigoare. Cel mai probabil, alegerile vor avea loc în februarie sau martie. Între timp, va expira mandatul lui Klaus Iohannis (21 decembrie), însă acesta va fi prelungit ca urmre a unei stări de necessitate apărute în situația dată.
______________________________
Ședința are loc în contextul în care, joi, Curtea a anunțat că primele patru cereri de anulare a alegerilor vor fi analizate după turul 2.
„Având în vedere solicitările reprezentanților mass-media cu privire la primirea unor petiții și cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcția de Președinte al României, Curtea Constituțională precizează că acestea au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor”, precizează un comunicat al Curții Constituționale, transmis joi.
Fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu, a declarat a TVR INFO, că în acest moment nu se mai poate întâmpla nimic, CCR a validat primul tur de scrutin, iar acele sesizări sunt mult prea tardive.
Legea spune, orice om care se consideră nedreptățit poate să sesizeze, dar în anumite prejurări, nu oricum și orice, ele trebuiesc motivate, făcute în termen, că altfel ne-am duce cu alegerile până la anu, a spus Petre Lăzăroiu.
Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a spus la TVR INFO că în Constituțue se precizează că CCR este cea care supraveghează respectarea legalității și desfășurarea alegerilor prezidențiale și tot CCR validează alegerile, validează primul tur când se stabilește cine sunt cei doi candidați care merg în turul doi, dar nu stabilește CCR, Curtea validează sau invalidează, ei primesc datele de la BEC care numără voturile. CCR constată dacă sunt îndeplinite condițiile, stabilește dacă alegerile s-au desfăsurat în condiții normale și după al doilea tur fac același lucru.
Pe suspiciuni nu se poate judeca, trebuie să ai probe clare, certe, inubitabile, nu se poate judeca pe suspiciuni, a subliniat Augustin Zegrean.
Judecătorii CCR vor judeca după ce vor primi dosarul de la BEC cu finalizarea alegerilor. Atunci sunt obligați să valideze sau să invalideze turul doi. Acum când turul unu a fost deja validat ce mai pot să facă…, a mai spus fostul judecător CCR.
Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a declarat la TVR INFO că turul doi al alegerilor a intrat în linie dreaptă (…) CCR s-a întrunit de ieri, a dat sesizărilor un nummăr de înregistrare și cel mai probabil va spune că sunt inadmisibile, pentru că nu sunt subiecte de sesizarea Curții. Nu va da decizie cu privire la respectivele sesizări și le va clasa, va spune că nu pot sesiza autorii instanța constituțională.

