Cumpărători puțini, prețuri mari la carnea de miel. Crescătorii spun că hrana animalelor e scumpă

25 aprilie 2024, 20:19

Carnea de miel se scumpește de la o zi la alta, în preajma sărbătorilor pascale. Producătorii susțin că intermediarii cresc prețurile, așa că mulți ciobani preferă să-și vândă marfa direct de la stână. În aceste condiții, oamenii își fac calcule, iar unii renunță la tradiționala friptură de miel de la masa de Paști.

Câteva sute de oi pasc pe islazul de la Rociu, în sudul județului Argeș. Ciobanii spun că păstoritul devine tot mai anevoios și e greu să găsească tineri care să vrea să le ducă munca mai departe.

Nici crescători nu mai sunt la fel de mulți ca altădată, pentru că, spun ei, nu este o afacere chiar profitabilă. Mai ales că pe lână și piele iau acum mai nimc, iar cheltuielile cu hrana animalelor cresc atunci când e secetă.

Nu sunt optimiști în privința câștigurilor nici în perioada Paștelui.

Nemulțumiți sunt și cumpărătorii. Desigur, de prețul cu care ajunge carnea de miel în piețe.

Paștele Ortodox este sărbătorit anul acesta la mare distanță de cel catolic, un dezavantaj pentru ciobani. În alți ani, când sărbătorile erau mai apropiate, ciobanii aveau o perioadă mai lungă în care să vândă carnea de miel.

Mai mult, la sfârșit de aprilie și început de mai, mieii sunt deja mari, iar prețul pe kilogram nu poate crește foarte mult, pentru că puțină lume și-ar permite un animal întreg.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite