Cum vor România și Polonia să redefinească relația UE cu SUA

3 februarie 2025, 09:22 (actualizat 3 februarie 2025, 09:23)

„Pentru a supraviețui, Europa trebuie să se înarmeze”. Declarația îi aparține ambasadorului Poloniei la București, care a prezentat obiectivele președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene.

România și Polonia au obiective comune în următoarele șase luni în care la Varșovia vor fi întâlniri și negocieri cheie pentru viitorul Europei. Ambele țări își doresc granițe bine păzite și vor să investească sume cât mai mari pentru segmentul de apărare, dar și o relație stabilă cu SUA.

Paweł Soloch, ambasadorul Republicii Polonia în România: Avem nevoie ca unitatea noastră să construiască o securitate comună şi în acest context este datoria noastră comună să păstrăm legătura transatlantică cât mai puternică. Securitatea externă înseamnă stabilitate în vecinătatea noastră totodată o întărire a relaţiei UE cu NATO şi sprijinul Industriei europne de apărare. Dacă Europa vrea să supravieţuiască Trebuie să fie înarmată. Ne propunem să ne concentrăm în mare parte pe a proteja cetăţenii UE şi frontierele.

Romania are de mai bine de 7 ani peste o sută de militari în Polonia care se rotesc în cadrul unei misiuni comune a NATO. Acum, principalul obiectiv al președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene este securitatea.

Guvernul de la Varșovia va încercă să medieze între Statele Unite și comunitatea europeana în condițiile în care președintelor Statelor Unite vrea ca țările membre să aloce 5% din PIB pentru apărare.

Emil Hurezeanu, ministrul Afacerilor Externe: În contextul schimbării administraţiei în SUA şi a importanţei menţinerii unei relaţii transatlantice puternice şi a unei intense cooperări transatlantice pentru siguranţa regiunii noastre în vremuri ca acestea considerate de mulţi ca instabile întărirea relaţiei transatlantice trebuie să devină una dintre principalele priorități. România susţine cu totul o astfel de abordare.

Un alt obiectiv al președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene e rezolvarea problemei fermierilor. Aceștia își doresc să își poată vinde produsele în țările membre. Totodată ar putea fi introduse taxe suplimentare pentru produsele importate din afara Uniunii Europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite