Cum ne expunem la soare fără riscuri pentru piele. Medic: Este total contraindicat să mergem la solar
Medicii dermatologi atrag din nou atenția că soarele în exces și la ore nepotrivite ne poate face rău. Care sunt riscurile și cum ne putem proteja de ultraviolete aflăm de la dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog.
Dacă avem alunițe, putem sta la soare, dar este important să nu ne ardem, spune medicul Iuliana Lupu.
„În cazul în care avem o piele cu alunițe, avem voie să stăm la plajă, dar este foarte important să nu ne ardem. O arsură înseamnă că pielea se înroșește și începe să se descuameze. Expunerea la soare are un impact benefic asupra organismului, ne ajută să sintetizăm vitamina D și ne îmbunătățește dispoziția. În schimb, arsurile solare, fie că mergem la plajă, fie că mergem la solar pot cauza, pe termen lung, riduri fine, profunde, modificări de culoare, uscăciune a pielii, apariția laxității cutanate„, atrage atenția medicul.
Arsurile solare sunt foarte periculoase, ele pot produce probleme ale pielii, ajungând până la unele grave, cum ar fi cancerul: „Dacă ne ardem, putem să dezvoltăm și cancere de piele. Expunerea cronică la soare, adică dacă ne expunem în fiecare zi la cantități mari de ultraviolete, putem să dezvoltăm cancere de piele mai puțin agresive, precum sunt carcinoamele bazocelulare sau spinocelulare sau keratozele actinice. Arsurile solare, în schimb, predispun la apariția melanomului, mai ales la persoanele tinere.”
Melanomul este cel mai periculos cancer de piele, iar pielea cu alunițe este cea mai predispusă: „Pielea cu alunițe este mai predispusă la melanom. Riscul de a dezvolta un cancer de piele ori pe o aluniță preexistentă, ori ca acel cancer de piele să apară de novo este mai mare la persoanele cu un număr mare de nevi, de alunițe. Iar numărul de alunițe crește odată cu expunerea la soare.”
Este bine să ne examinăm pielea lunar și să mergem la dermatolog anual
„Este recomandat să ne examinăm piele în fiecare lună. Asta înseamnă piele și mucoase. Dacă avem o leziune care a suferit modificări, care a apărut brusc, ne prezentăm la medicul dermatolog. În general, este o idee bună ca o dată pe an, indiferent de sezon, chiar și persoanele care nu au factor de risc pentru apariția cancerului de piele să se ducă la doctor. Iar medicul să examineze, cu ajutorul dermatoscopului, o lupă specială, leziunile pigmentare existente. Dacă, în schimb, am avut pe cineva în familie cu un cancer de piele, dacă avem un număr mare de alunițe, dacă avem un fototip deschis la culoare, adică dacă avem pielea albă, ochii albaștri este recomandat să mergem la dermatolog de 2 sau 3 ori pe an„, explică medicul dermatolog.
Cum ne pregătim pentru plajă
Pentru a nu aveam probleme cu pielea ne putem expune la soare până în ora 10.00 dimineața, spune medicul.
„Aplicăm creme de fotoprotecție chiar și în zilele înnorate, pentru că radiațiile UVB penetrează bariera norilor. Principalul mijloc de fotoprotecție rămâne îmbrăcămintea. Purtăm pălării cu boruri largi, care să acopere scalpul și urechile, purtăm eșarfe, haine cu mânecă lungă și mănuși. Pe zonele neacoperite de îmbrăcăminte, aplicăm o cremă de fotoprotecție cu spectru larg, adică atât pentru radiațiile UVA, cât și pentru cele UVB, cu un SPF de minim 30. Crema trebuie să fie rezistentă la apă, trebuie să fie aplicată din abundență. Avem nevoie de 5 mililitri pe față și 5 mililitri pe decolteu, și câte 5 mililitri pe brațe și mâini. O aplicăm cu 20 de minute înainte de ieși afară. Crema trebuie reaplicată la două ore și după baie, după ce ne ștergem pielea cu prosopul.”
Dr. Iuliana Lupu spune că aceste creme de protecție nu ne protejează sută la sută: „Chiar și așa, cremele de fotoprotecție nu ne apără în totalitate de radiațiile ultraviolete. O cremă cu SPF 30 filtrează 97% din radiațiile care vin în contact cu pielea, iar una cu SPF 50 – 98%. ”
Solarul, total contraindicat
Medicul dermatolog spune că este total contraindicat să mergem la solar, unde cantitatea de ultraviolete nu este mereu controlată, crește riscul de îmbătrânire a pielii, dar și de apariție a cancerelor de piele.
„Este totalmente contraindicat să mergem la solar. Cantitatea de ultraviolete nu este tot timpul controlată. Solarul crește foarte mult riscul de îmbătrânire a pielii. Pielea devine uscată, pigmentată, ridată în timp. Crește riscul de apariție a cancerelor de piele”, spune medicul.
Dr. Lupu atrage atenția că atunci când mergem la plajă este bine să ne expunem gradual la soare: „Nu ne pregătim atât de mult pielea pentru mers la mare , când mergem la mare, ci ne expunem gradual, de la o zi la alta. În prima zi o oră, a doua zi un pic mai mult. Aplicăm creme de fotoprotecție.”