Cum au exclus secolele de sexism femeile din știință

În Statele Unite aproximativ 35% din forța de muncă STEM (știință tehnologie inginerie și matematică) este reprezentată de femei
În Statele Unite aproximativ 35% din forța de muncă STEM (știință tehnologie inginerie și matematică) este reprezentată de femei
11 iulie 2023, 14:45

În Statele Unite, aproximativ 35% din forța de muncă STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) este reprezentată de femei. În Uniunea Europeană cifra scade sub 17%; în Japonia este 16% și în India, 14%. Dar hărțuirea și discriminarea rămân comune peste tot. Puțin peste o cincime dintre femeile din STEM se gândesc să-și părăsească domeniul, în timp ce două treimi dintre cele care au plecat își doresc să se întoarcă. Cu toate acestea, astfel de numere nu explică cum a apărut situația sau cum să o reparăm. Fizicianul britanic Athene Donald oferă răspunsuri în cea mai recentă carte a ei.

„Not Just for the Boys” (Nu doar pentru băieți) este o instrucție plăcută și utilă despre provocările cu care se confruntă femeile în STEM. Donald, un fizician experimental la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, și o autoritate principală în problemele de echitate de gen, atrage dovezi din istorie, neuroștiințe și științe sociale pentru a explica de ce prejudecățile de gen sunt răspândite în STEM. Acordând o atenție deosebită factorilor societăți care afectează educația și alegerile de carieră, ea susține că forța de muncă științifică are nevoie de mai multe femei.

Principalul punct al cărții este că „știința se face cel mai bine atunci când este abordată din cât mai multe unghiuri diferite”. Maximizarea diversității mediilor oamenilor de știință este crucială pentru a evita gândirea de grup și dominarea ideilor dintr-un grup, cum ar fi bărbații albi. Donald susține că barierele pe care le întâmpină femeile în cariera lor într-un domeniu tehnic înseamnă excluderea unei mari părți din talentul științific necesar pentru a rezolva crizele lumii, cum ar fi schimbările climatice, pandemiile, insecuritatea alimentară și pierderea biodiversității. Printre piedicile care li se pun femeilor se regăsesc: așteptările societății, prejudecățile, ostilitatea, condescendența și părtinirile inconștiente și sistemice.

Sunt mai multe aspecte care influențează situația femeilor în STEM, printre ele: modul în care mass-media prezintă reușitele femeilor, deseori cu presărarea de stereotipuri; neurosexismul (conceptul de diferențe ale creierului de gen), influența socializării timpurii cu privire la domeniile tehnice; puterea stereotipurilor (cum ar fi eroarea geniului singuratic), părtinirea inconștientă și sistemică și impactul mentoratului și relații de colaborare; hărțuirea; sindromul impostorului.

Solutiile? Acestea sunt „deseori evidente”, spune Donald, și variază de la semnalarea unui comportament rău până la a servi ca model, mentor sau sponsor. Cu toate acestea, măsurile specifice sunt rareori luate, deoarece nevoia lor este adesea subestimată în afara grupului afectat. Pentru a ajuta la remedierea acestui lucru, Donald oferă un tabel util care listează pașii practici pe care oamenii îi pot face pentru a amplifica realizările femeilor. Printre acestea se numără: solicitarea de pregătire a personalului împotriva părtinirii inconștiente, refuzul de a participa la evenimente cu o reprezentare dezechilibrată a vorbitorilor și nepermiterea anumitor indivizi sau grupuri să domine conversațiile sau instrumentele meseriei.

Donald scrie despre femeile cercetătoare din multe domenii, inclusiv fizică, astronomie, chimie, biologie, botanică și matematică. Unele cifre sunt mai puțin cunoscute. De exemplu, filozofa și scriitoarea engleză Mary Astell (1666–1731) a studiat știința în mod izolat la vremea ei. Donald își descrie în mod emoționant propria descoperire a notelor pe margine pe care Astell le-a mâzgălit într-o copie a bibliotecii a Principiilor filosofiei ale filosofului francez René Descartes: „Nu putem ști câte alte cărți pentru femei, adnotate sau nu, au fost aruncate în anii care au trecut”, notează Donald.

În timp ce astfel de povești pot inspira, Donald susține că studenții și cercetătorii de astăzi au nevoie de modele contemporane. Există multe modalități de a găsi modele de urmat în STEM, cum ar fi inițiativa NASA Women in STEM, emisiunea de televiziune și proiectul de informare SciGirls pe canalul american PBS, grupul non-profit de advocacy Mothers In Science și FabFems, o bază de date a rolului feminin în domeniul tehnic.

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite