Cum au devenit celebri pe internet purtătorii de sicrie dansatori din Ghana. Povestea unui „meme” în vreme de pandemie
Și atunci au fost vizionate de milioane de internauți.
„Garda de onoare” era plătită pentru a marca momentul fie cu solemnitatea obișnuită, fie cu un dans care transforma înmormântarea într-un eveniment vizibil public, mai ales că în Ghana înmormântările sunt ocazii sociale foarte importante. În oricare dintre variante, ceremonia reprezenta un omagiu adus celui condus pe ultimul drum.
Faima trupei a fost readusă în actualitate de pandemie.
Utilizatorii au transformat secvența într-o mostră de umor sec. Dansul săltăreț cu sicriul pe umeri a fost folosit, de exemplu, ca răspuns pentru cei care îndemnau la nerespectarea măsurilor de izolare socială impuse de autorități, tocmai pentru a induce ideea pericolului mortal implicat de încălcarea regulilor.
Sulley Lansah, de la BBC Africa, s-a întâlnit din nou cu liderul trupei pentru a-l întreba ce părere are despre celebritatea pe care trupa și-a recâștigat-o zilele acestea.
„M-au sunat oamenii să îmi spună ‘hei, video-ul cu tine este pe internet, pe rețele, peste tot, e viral’ și așa mai departe. Am fost foarte recunoscător”, povestește Benjamin Aidoo.
„Secvența asta m-a ajutat mult. Sunt acum o personalitate, sunt celebru. Oamenii vor să mă întâlnească, mi se cer interviuri. (…) Din cauza epidemiei afacerile nu îmi mergeau așa bine, s-a blocat totul. (…) Știu însă că după această pandemie îi vom învăța și pe alții despre ceea ce facem noi. Vor ști astfel cum îi respectăm noi pe cei morți„, spune Benjamin.
Pentru că serviciile sale au fost extrem de solicitate, Benjamin Aidoo a ajuns să creeze 100 de locuri de muncă.
Un „meme” este o imagine asociată cu un concept sau cu un slogan, reprezentativă pentru o anumită cultură. În unele cazuri se folosesc fraze cu greșeli tocmai pentru a sublinia mai bine intenția originală.
Conceptul pentru un „meme” care circulă pe internet a fost propus pentru prima dată de Mike Godwin, în 1993, într-o ediție a publicației de specialitate „Wired”.