Cum arată deocamdată Ordonanța Trenuleț: pensiile și salariile de stat – înghețate, concedii medicale – plătite mai puțin
Noua Ordonanță Trenuleț este primul mare test pentru noul guvern. Proiectul făcut de Ministerul de Finanţe se tot schimbă, în funcţie de tăierile propuse de fiecare ministru şi de liderii din coaliţie. Ideea este să se reducă substanţial cheltuielile bugetare, iar acest lucru trebuie decis în aceste ultime zile din 2024.
Potrivit unui proiect al ordonanţei consultat de Știrile TVR, pensiile nu vor mai creşte anul viitor, vor fi îngheţate şi salariile angajaţilor la stat şi se renunţă la prime şi bonusuri. Ar putea fi mai puţini bani plătiţi pentru concediile medicale, iar studenţii ar rămâne fără subvenţia de transport. Cert este că noua Ordonanţă Trenuleţ încă se negociază.
Cheltuielile statului au crescut în acest an cu 25 de miliarde de lei, doar după indexarea și recalcularea pensiilor, respectiv cu alte 32 de miliarde de lei pentru majorarea salariilor mai multor categorii de angajați la stat. Anul viitor, nu vor mai fi însă majorări suplimentare, pentru a păstra echilibrul bugetar.
Vor fi înghețate pensile, practic, punctul de pensie va rămâne la valoarea actuală de 81 de lei, asta deși era anunțată o creștere la 1 ianuarie 2025 cu 12 procente, punctul de pensie ar fi trebuit să ajungă la 91 de lei. Salariile, de asemenea, în sistemul public rămân la nivelul lui decembrie 2024. Vor fi înghețate inclusiv alocațiile de stat pentru elevi, rămân practic la valoarea din decembrie 2024.
În 2025 guvernul taie și banii pentru orele suplimentare, bonusurile, tichetele de masă și voucherele de vacanță. Sunt calculete şi primele pierderi: turismul intern va pierde chiar şi 40%, potrivit unor experţi.
TRAIAN BĂDULESCU, purtător de cuvânt ANAT: Pierd foarte mult stațiunile balneoclimaterice. Pierde turismul rural, pierd stațiunile montane. Hotelurile pot beneficia de mai multe investiții datorită acestor vouchere și să nu uităm și segmentul social, 16% din deținătorii de vouchere au călătorit pentru prima oară după mulți ani în România.
MIRCEA BURLACU, vicepreşedinte BNS: Nemulțumirea va escalada, oamenii vor fi puși în situația să le scadă drastic puterea de cumpărare, să nu poată să-și acopere cheltuielile pe care le au. În condițiile date, de aici și până la protest nu trebuie decât o scânteie.
Pentru 2025, diferența dintre încasări și cheltuieli ar trebui să nu depășească 7 procente, iar datoria publică să fie de cel mult 56%.
ADRIAN NEGRESCU, analist: Dimensiunea crizei economice financiare în care se află statul român este mult mai amplă și aceste măsuri menite să înghețe practic veniturilor bugetarilor nu vor fi de ajuns. În momentul de față, noi avem cel mai scăzut nivel de colectare a TVA-ului din Europa. Nu venim cu măsuri care să reducă această evaziune. Mi-e teamă că, la cum arată situația financiară, din păcate ne așteaptă și creșteri de taxe și impozite.
Guvernul vrea să taie și din banii partidelor. Ordonanța Trenuleț limitează subvenţiile la cel mult 0,01% din produsul intern brut pe an, faţă de 0,04%, cât este acum. Până acum nu au fost anunţate concedieri, dar se cere cumpătare în toate instituțiile statului.
TANCZOS BARNA, ministrul Finanţelor: O să fie comasări de instituții, acolo cu siguranță se vor face economii semnificative. (n.r., precizare a unui jurnalist: acum câteva luni au mai fost și nu am văzut nicio economie). Am văzut și eu comasări care au generat mai multe cheltuieli, o să fim atenți ca acest lucru să nu se mai întâmple în România.
Este a doua ordonanță Trenuleț pe care Guvernul o dă în acest an. Următoarele provocări majore pentru Executiv sunt bugetul pentru 2025 și calendarul alegerilor prezidențiale.