Cum afectează vremea rece depozitele de gaze? Autoritățile dau asigurări că nu sunt motive de îngrijorare

10 ianuarie 2024, 09:42 (actualizat 10 ianuarie 2024, 10:05)

O analiză despre cum ne afectează gerul când vine vorba de consumul de gaze.

În cazul în care vremea rămâne geroasă o perioadă mai lungă de timp, este posibil să existe mici probleme, însă autoritățile dau asigurări că nu avem de ce să ne îngrijorăm.

Cifrele la nivel european arată că, la sfârșitul săptămânii trecute, depozitele erau pline în proporție de 82,4%, cumva sunt asemănătoare cu cele din aceeași periodă a anului trecut.

Dacă ne uităm strict la ce se întâmplă în Uniunea Europeană, datele sunt diferite de la țară la țară. Portugalia stă cel mai bine. Acolo depozitele sunt aproape pline. După portughezi sunt austriecii, dar nu stau rău nici germanii, unde rata de umplere se apropie de 90%. Croația are depozitele încărcate la 72% din capacitate, iar în Italia, gradul de umplere se apropie de 80%.

Dacă este să ne uităm la țările din afara blocului comunitar, cel mai rău stă Ucraina, țară invadată de ruși, unde depozitele sunt încărcate la doar 26% din capacitatea totală.

Marea Britanie însă are gaze suficiente, depozitele fiind pline în proporție de 98%.

În ce privește România, la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit asociației operatorilor de profil din Europa, țara noastră avea înmagazinate gaze în proporție de 80,75% din capacitatea totală disponibilă. Asta înseamnă undeva la 27 de Terawatti oră, dacă e să ne referim la unitatea de măsură utilizată atunci când vine vorba de gaze. Ne ajung gazele astea ca să trecem cu bine peste perioada rece? Teoretic, da,  acestea sunt asigurările pe care ni le dau guvernanții. Ce arată cifrele Transgaz?

Ieri, de exemplu, consumul a fost în medie de vreo 54 de milioane de metri cubi. Mai bine de jumătate din această cantitate venea din depozite, aproape 27 de milioane de metri cubi, în timp ce din producția proprie foloseam vreo 24 de milioane de metri cubi. Datele arată că o cantitate mică venea din import, undeva la vreo 4 milioane de metri cubi. Deci importăm și nu exportăm nimic, deci gazele au rămas la noi, nu erau pentru o altă țară.

Ministrul Energiei susține că totul este în grafic, că putem extrage din depozite până la 30 de milioane de metri cubi și sigur nu vor fi probleme. De ce există această cantitate venită din import? Ne spune tot Sebastian Burduja: “Uneori e mai ieftin să imporți, decât să extragi din depozite, iar deciziile aparțin fiecărei companii în parte”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă