Cum afectează lipsa părinților comportamentul copiilor. Cazul unui băiat de 13 ani din Peciu Nou, care devine agresiv la școală
Incidentele în care copilul de 13 ani are un comportament agresiv față de colegii săi i-au pus în dificultate pe profesorii și conducerea școlii gimnaziale.
Mărioara Hobrac, directoarea Şcoalii Gimnaziale Peciu Nou, este de părere că agresivitatea copilului vine din dorul de mama și de tată.
Conducerea școlii a decis să nu îi scadă nota la purtare elevului și i-a oferit consiliere psihologică în speranța că băiatul nu va mai fi agresiv.
Lipsa părinților și-a pus puternic amprenta asupra comportamentul său, spun psihologii.
Băiatul locuiește doar cu fratele sau, și el minor. Bunica maternă stă în altă localitate și e depășită de situație.
Cei doi frați au fost luați pentru o perioadă de mamă în Italia, dar au fost trimiși înapoi în țară. De atunci, agresivitatea celui mic a luat amploare, spun cei care îl cunosc. După ultimul incident, copilul nu a mai venit la școală și nimeni nu a mers să vadă dacă este bine.
Asistenții sociali de la primărie s-au rezumat doar să discute cu tatăl copiilor, iar Direcția pentru Protecția Copilului Timiș a aflat de la jurnaliști că frații locuiesc singuri, fără un adult tutore legal, deși sunt minori.
În cazul în care băiatul de 13 ani va reveni la școală, conducerea unității de învățământ e decisă să atribuie un cadru didactic care să îl supravegheze în permanență.
Potrivit unui raport al Autorității Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie de anul trecut, 61.000 de copii din România au părinții la muncă în străinătate.
În cazul a 9000 dintre ei, ambii părinți sunt plecați, iar ei au rămas în grija rudelor sau a unui asistent maternal ori în alte familii sau servicii de tip rezidenţial.
Atenție, la numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz, exploatare, neglijare a copilului.