Culturile de pepeni, afectate de căldura excesivă. La Dăbuleni, cercetătorii caută soiuri mai rezistente
Sub soarele arzător din sudul Olteniei, pepenii se coc din ce în ce mai devreme și sunt din ce în ce mai perisabili. Cultivatorii încearcă tot felul de soluții pentru a nu pierde investițiile făcute. La Dăbuleni, unii dintre ei au înființat mai multe culturi de-a lungul verii, tocmai pentru a putea ajunge cu pepenii cât mai proaspeți la vânzare.
Familia Diță cultivă 5 hectare cu pepeni la Dăbuleni. Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, pepenii s-au copt anul acesta cu două – trei săptămâni mai devreme. Fructele nu rezistă însă foarte mult la caniculă, așa că oamenii au ales să înființeze mai multe culturi pe parcursul verii.
Pepenii din a doua sau chiar a treia cultură vor ajunge pe piață în această toamnă.
Agricultorii speră că prețul va fi ceva mai bun. Însă nu toți își permit să înființeze mai multe culturi, din cauza costurilor.
Specialiștii spun că, în viitor, toți cultivatorii trebuie să-și adapteze culturile la noile condiții climatice.
La Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri din Dăbuleni se pregătesc soiuri mai rezistente la căldură.
La Dăbuleni sunt cultivate aproximativ 700 de hectare cu pepene roșu și 200 cu pepene galben. Suprafețele s-au tot redus în ultimii ani, pentru că înființarea culturilor este costisitoare și de multe ori valorificarea pepenilor nu aduce un profit.