Crucea pe turla mare a Catedralei Naţionale a fost montată. Ea cântăreşte şapte tone

8 aprilie 2025, 11:43 (actualizat 8 aprilie 2025, 21:43)

Crucea de pe turla mare a Catedralei Naţionale, înaltă de şapte metri şi care cântăreşte şapte tone, a fost montată marţi. Cifra nu e întâmplătoare: reprezintă desăvârșirea în spiritualitatea creştină. Mai sunt încă multe lucrări de terminat și în interior și în exterior, dar în jumătate de an, edificiul trebuie să fie gata. În octombrie e programată sfințirea Catedralei.

Turla mare a Catedralei Naționale este denumită şi Turla Pantocrator, pentru că, în toate bisericile, la interior, în cupola turlei principale, este pictat Iisus Hristos Pantocrator (Atotţiitorul).

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, împreună cu părintele Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, au oficiat marţi o slujbă de sfinţire a crucii.

În faţa ochilor noştri se înalţă, pe cerul Capitalei noastre, pe cerul Bucureştiului, ca un semn de speranţă, de lumină pentru viaţa noastră creştină de zi cu zi. Şi cifrele care sunt legate de această cruce, care va fi ridicată îndată, au semnificaţie deosebită: este înaltă de şapte metri şi cântăreşte şapte tone, iar cifra şapte, în spiritualitatea creştină, are semnificaţia desăvârşirii, a plinătăţii. Şi dorim ca această cruce să fie nu doar pavăza acestei catedrale, acoperământ tare şi nebiruit, ci să fie pentru fiecare român în parte, din ţară şi din străinătate, un semn de biruinţă şi un semn al nădejdei că Hristos este, în orice încercare a vieţii noastre, alături de noi. Şi aşa cum crucea Lui, pe care a purtat-o de bunăvoie pentru noi şi pentru a noastră mântuire, a adus bucurie la toată lumea şi această cruce care va împodobi cerul Capitalei noastre de pe cea mai înaltă turlă a Catedralei să lumineze şi să sfinţească viaţa noastră de zi cu zi„, a afirmat PS Varlaam Ploieşteanul.

Catedrala Naţională va fi sfinţită pe 26 octombrie. În 2025 se împlinesc 140 de ani de când Biserica Ortodoxă Română a fost recunoscută ca biserică autocefală și 100 de ani de când a dobândit statutul de Patriarhie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite