Criză de personal în MAI. De această situație profită grupurile de infractori care prind și mai mult curaj. ”Deficitul de personal înseamnă și cozi la ghișee, la frontiere, intervenții întârziate”
Aceștia avertizează că deficitul de efective îngreunează gestionarea altor probleme de securitate, cum ar fi circulația șoferilor cu permise false și persoanele care beneficiază de diplome falsificate.
Un mesaj recent al unui polițist subliniază gravitatea situației şi indică faptul că sistemul este în mod constant părăsit de angajați.
La serviciul rutier Ilfov sunt în lucru 6 dosare de mare anvergură, începând din 2021. Printre acestea se numără grupări de falsificatori de permise de conducere, diplome de bacalaureat, caziere judiciare, documente medicale și buletine.
Unul dintre cazuri a vizat o unitate a Registrului Auto Român din București unde s-ar fi expertizat sute de mașini în mod ilegal contra unor sume de bani. Mai exact, camioane de 7 tone în documente ar fi devenit autoutilitare de 3,5 tone și astfel taxele și asigurările costau mai puțin. În acelaşi timp, ar fi fost angajați șoferi care dețineau numai permise de categoria B. În acest ultim caz polițiștii au primit chiar şi amenințări.
Sorin Popa, şef Birou Accidente din IPJ Ilfov: Înainte să ne apucăm de treabă am fost avertizați că dacă deschidem dosarul cel care îl va ancheta pe personajul principal din această poveste va risca să fie reținut sau arestat.”
În toate dosarele importante s-au făcut rețineri, dar acest lucru nu e suficient pentru a scoate din circuit miile de deținători de acte false.
Dan Saltelechi, vicepreședinte Sindicatul Europol: Dosarele în cauză nefiind soluționate în prezent, nefiind emise hotărâri judecătorești definitive avem în continuare sute dacă nu mii de mașini care au fost înmatriculate fraudulos, avem la volan pe șosele șoferi care au obținut permise de conducere ilegal pentru că până la emiterea unei hotărâri aceste documente nu pot fi efectiv anulate.
Și ministrul de Interne recunoaște problema cu care se confrunta instituția pe care o conduce. Peste 30.000 de oameni cu experiență s-au retras, iar cei recent angajați nu îi pot suplini pe cei plecați.
Pensionări sau demisii
- 2020-8853 poliţişti
- 2021-8750 poliţişti
- 2022-8517 poliţişti
- 2023-5510 poliţişti
sursa MAI
Cătătlin Predoiu, ministrul de Interne: Dacă te uiți strict la cifre și vezi că în același interval s-au încadrat 25.190 iți dă un minus de 6439. Noi cetățenii avem în piață, în strada 25.191 de polițiști care nu au expertiza necesară să se lupte cu clanuri de interlopi.
Situația de la Ilfov privind numărul insuficient de oameni nu e singulară, spun sindicaliștii, și nu e vorba doar de lupta cu grupări infracționale importante.
Mihai Zlat, vicepreşedinte SNPPC: Deficitul de personal înseamnă cozi la ghișee, la frontiere, înseamnă intervenții întârziate la 112. În același timp e foarte greu să se mute colegii dintr-o parte într-alta pentru că indiferent de unde iei un polițist în ziua de azi cu siguranță întărești o structura dar slăbești structura din care a plecat.
Una dintre structurile cu deficit de personal este Poliţia Rutieră Ilfov, care cere, de exemplu, un singur polițist. Nu îl poate, însă, obţine, întrucât la toate departamentele e nevoie de angajaţi.