Criză acută a forţei de muncă. Angajatorii români apelează la muncitori din Turcia, China, Vietnam și India
Nguyen Van Chien a venit de curând în România şi deja îşi face planuri de viitor. Acasă îl aşteaptă o fetiţă de 6 ani şi un băieţel de 3 ani.
Muncitorii vietnamezi sunt deja de-ai locului pe șantierele din Capitală. Cei mai mulți lucrează în anveloparea blocurilor. Nici nu-i de mirare, pentru că mulți muncitori români au lăsat șantierele noastre pentru cele din Europa.
Reprezentanții societăţilor de construcţii spun că importul de forță de muncă este o soluție de avarie, care aduce cu sine alte probleme, inclusiv majorarea costurilor de producție.
Nguzen Vu Dung este tot din Vietnam. Are experienţă în bucătărie şi îi pregăteşte pe nou veniţi. Deşi este doar de jumătate de an în România, îi plac sarmalele şi a învăţat câteva cuvinte.
Un lanţ de restaurante din Capitală se pregăteşte să aducă în perioada următoare 100 de nepalezi.
Firmele de recrutare spun că, pentru prima dată, angajatorii români au solicitat personal medical, atât doctori cât şi asistenţi din spaţiul extra-comunitar.
Conform datelor puse la dispoziție de Inspecția Muncii, în România sunt activi peste 17.000 de salariați străini, cei mai mulți din Turcia, China, Moldova și Vietnam.
Mediul de afaceri din România reclamă în prezent un deficit de un milion de angajați pe piața forței de muncă.