Critici la adresa DNA după ce foști miniștri au scăpat de acuzații în dosarul Microsoft. Laura Codruța Kovesi: Nu îmi dau demisia
Procurorii de caz Mihaela Iorga Moraru și George Adrian Matei au interpretat legea în sensul că dosarul Microsoft se prescrie în 2019. Anul trecut au fost însă două decizii ale judecătorilor Înaltei Curți, care spun că, de fapt, faptele s-au prescris în 2014. În acest condiţii, explică şefa DNA, procurorul a dispus clasarea acuzațiilor față de 7 foști miniștri.
Ministrul Justiției consideră o gravă neglijență managerială faptul că s-a ajuns în această situație:
TVR: „Să ne aşteptăm că urmează o cerere de revocare?”
Tudorel Toader, ministrul Justiției: „Despre consecinţe vorbim altădată. […] Demisia este un act personal. Într-o ţară cu un sistem judiciar care funcţionează normal se poate pune în discuţie.”
Și jurnalistul Cristian Tudor Popescu critică rateul major al DNA: „Este o descalificare uriaşă a instituţiei. Nu avem de-a face cu statul paralel, avem de-a face cu statul paradit.”
Șefa DNA spune însă că nu își dă demisia: „Ca şef al DNA nu pot să îmi dau demisia de câte ori se dă o soluţie de clasare, pe motiv că nu sunt suficiente probe sau că s-a calculat într-un anumit fel termenul de prescripţie şi practica judiciară s-a schimbat.”
Ca urmare a deciziei de clasare au scăpat de acuzații foștii miniștri din Guvernul Năstase – Ecaterina Andronescu, Șerban Mihăilescu, Dan Nica, Alexandru Athanasiu, Silvia Ticau și Mihai Tănăsescu, dar și fostul ministru din Guvernul Boc, Daniel Funeriu.
Totuși, în această mare afacere de corupție, cu licențe pentru programe produse de Microsoft, DNA a trimis în judecată doi foști miniștri de la PDL, e vorba de Gabriel Sandu și Valerian Vreme, oamenii de afaceri denunțători Claudiu Florica și Dinu Pescariu, pe Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, Dumitru Nicoale zis Niro și Gheorghe Ștefan zis Pinalti. Aceștia din urmă au fost condamnați și, între timp, au ieșit din închisoare, dar statul nu și-a recuperat în totalitate prejudiciul.