Cristian Diaconescu, consilier prezidențial, la TVR Info: Este nevoie de înarmare. Trebuie să trecem la un alt nivel în ceea ce privește apărarea națională
În actualul context geopolitic, Europa îşi continuă planul de organizare şi înarmare, bombardierele strategice americane se antrenează la foc continuu cu aliaţii europeni. „Este nevoie de înarmare”, a punctat consilierul prezidenţial pentru apărare şi siguranţă naţională Cristian Diaconescu, invitat luni seară la emisiunea Prim Plan de pe TVR Info.
Cristian Diaconescu, consilier prezidenţial pentru apărare şi siguranţă naţională: Ceea ce în acest moment pare convenit la nivel informal este legat în primul rând de cele trei paliere. Este nevoie de o reînarmare. Este nevoie ca cetățenii, societatea, să fie conștientă de acest aspect. Deci o asumare în ceea ce privește comunicarea este cât se poate de necesară. Pentru că nu numai decidentul politic poate lua astfel de hotărâri fără să discute cu cetățenii, cu societatea. În al doilea rând, sunt proiecte strategice, de natură militară, care pot fi realizate numai împreună de statele din regiune, mai ales în ceea ce privește flancul estic. În al treilea rând, aportul fiecărui stat privind sprijinirea Ucrainei.
Ce aș mai vrea să subliniez este faptul legat de eventualele implicări de natură militară a forțelor americane, evident există variante. SUA nu au respins aceste proiecte, dar nu s-a ajuns încă la această fază de negociere, pentru că, într-adevăr, sunt condiții prealabile, esențială fiind oprirea ostilităților, oprirea focului, a mai explicat consilierul prezidențial.
„Trebuie să trecem la un alt nivel în ceea ce privește apărarea națională”
Consilierul prezidențial a mai subliniat cât de importantă este pentru România dezvoltarea industriei militare, atât de necesară pentru apărarea națională.
Cristian Diaconescu, consilier prezidenţial pentru apărare şi siguranţă naţională: În acest moment suntem extrem de atenți în ceea ce privește toate dezvoltările legate de industria militară, atât din punct de vedere al contribuției naționale cât și în relațiile parteneriale. State precum Franța, Turcia dezvoltă proiecte extrem de interesante în România. Eliminăm orice fel de impedimente, evident sunt o serie de probleme, unele legate de infrastructura din România legată de componenta militară. Luăm foarte în serios această problemă. Într-adevăr, trebuie să trecem la un alt nivel în ceea ce privește apărarea națională. Este o realitate, indiferent că mulți o evită, dar trebuie să o spunem cât se poate de clar.