Creștere alarmantă a miopiei în rândul copiilor. Controlul periodic poate salva vederea. Ce buget alocă românii pentru oftalmolog
Un copil din trei este miop sau incapabil să vadă clar lucrurile din depărtare, potrivit unei analize la nivel global. Expunerea la ecrane este un factor principal al degradării vederii. Pentru a preveni miopia, copiii trebuie neapărat să petreacă mai mult timp în aer liber.
Rebeca are 12 ani. Ea a fost diagnosticată cu miopie acum doi ani. Deși în 2019 avea o vedere bună, în 2022 starea ei s-a deteriorat.
Lazar Cristina Gabriela, mama Rebecăi: În momentul în care au început orele fizic îmi spunea că nu mai vede la tabla. Se vaită dimineața de dureri de cap de stări de vomă Cred că din cauza pandemiei problema e agravată. Pentru că orele au fost făcute online în fața calculatorului, a stat acasă singură tot cu telefon și calculator și nu am avut un control.
Timpul îndelungat petrecut în fața calculatorului poate duce la suprasolicitarea ochilor unui copil, ceea ce poate provoca dureri de cap, vedere dublă, sau amețeli.
Medic: Eu v-am recomandat niște măsuri de stil de viață. Reducem timpul la deviceuri, la maxim două ore pe zi, facem pauza de 10 min la fiecare oră de efort vizual, sta la distanță de un antebraț de carte, de caiet și minim 2-3 ore pe zi afara. E foarte important să stea afară.
Şi Antonia a realizat că nu mai vede bine de când s-a întors la școală imediat după pandemie.
Gheorghe Nicoleta, mama Antoniei: S-a constatat la un control oftalmologic la școală imediat după pandemie când au început cu prezență fizică și atunci doamna învățătoare la recomandarea medicului oftalmolog de la școală ne-a sugerat să mergem la un control. Sunt mulți copilași care după pandemie au început să poarte ochelari. Foarte mulți copilași în clasa. Am redus timpul pe dispozitive, mai mult timp recomandat afară petrecut în aer liber și televizorul în locul tabletei și a telefonului.
Medicii au remarcat de asemenea o creștere îngrijorătoare a cazurilor de miopie.
Corina Ioana Merticariu, medic primar oftalmolog la spitalul Dr. Victor Gomoiu: Am observat că după pandemie rata copiilor miopi în populație și intre copii școlari a crescut foarte mult mai ales la vârstele mai mic. Odată pentru că nu au mai stat afară, si apoi pentru că a crescut munca pe care ei o făceau de deviceuri exact asta fiind promoterul creșterii miopiei.
Nu doar cursurile online au fost o problemă. Părinții spun că nu reuşesc mereu să-i controleze pe cei mici.
Costache George, tatăl lui Antonio şi al Adelei: Acum s-a terminat pandemia și tot e o problemă, asta pentru că stau prea mult în fața telefoanelor. Nu îi lăsăm atât de mult pe cât ar vrea ei. Nici deloc cum am vrea noi, nici cât ar vrea ei
Soluţii există, însă nu sunt pe placul copiilor.
Corina Ioana Merticariu, medic primar oftalmolog la spitalul Dr. Victor Gomoiu: Dacă la patru ani recomandam, zero screen time, la vârstă școlară până la 7-8 ani maxim jumătate de oră pe zi. Peste, cam o oră pe zi până la adolescență. Cât mai puțin timp petrecut la deviceuri; distanta la care stau la deviceuri, distanța la care stau la scris este iarăși importantă și foarte important cât mai mult timp petrecut afară pentru că nivelul de lumină la care ochiul este expus afară și câmpul vizual cu variații foarte mari, ceva la distanță ceva la apropiere, toate acestea stimulează dezvoltarea ochiului într-un mod diferit decât o face statul doar într-o camera cu patru pereți și un câmp vizual mult mai limitat.
Rata miopiei în rândul copiilor și a adolescenților s-a triplat în ultimele trei decenii, ajungând la 36%. Specialiștii avertizează că, până în 2050, mai mult de jumătate dintre copiii și adolescențîi din întreaga lume ar putea suferi de miopie.
Bugetul anual pentru o consultație la oftalmolog și corecții optice este de 463 de lei, potrivit unui studiu
Aşadar, problemele de vedere apar de la vârste tot mai mici din cauza dispozitivelor electronice. Probleme precum Tensiunea oculară apar din cauza folosirii în exces a calculatoarelor, tabletelor și telefoanelor
Cu toate acestea, doar 4 din 10 părinți și-au dus copiii la medicul oftalmolog în ultimul an, potrivit unui studiu recent.
Însă, 60% dintre părinți spun că au de gând să meargă cu copiii la un specialist.
Femeile și tinerii sunt ceva mai atenți cu sănătatea ochilor și aproape jumătate dintre ei au fost la medic în ultimul an.
Cele mai frecvente vizite sunt pentru controlul medical periodic, scăderea acuității vizuale și nevoia de înlocuire a ochelarilor. Când vine vorba de copii, părinții au mers la doctor ca să verifice dezvoltarea normală a vederii celor mici sau din cauza istoricului familial cu afecțiuni oculare.
Adulții de peste 45 de ani și cei din mediul urban sunt cei mai atenți cu sănătatea ochilor.
Studiul mai arată că bugetul anual pentru o consultație la oftalmolog și corecții optice este de 463 de lei. Cercetarea a fost realizată online în perioada 4-10 octombrie, pe un eșantion de 1.024 de respondenți, din mediul rural și urban, utilizatori de internet.