Tot mai multe cazuri de COVID în România. Medicii le cer oamenilor să fie responsabili: să poarte mască și să se izoleze
Aproape 11.700 de cazuri noi de Covid au fost depistate în ultima zi, mai puţine decât martea trecuta. Şi rata de pozitivare a testelor a scăzut. La fel, numărul celor internaţi. Cifrele confirmă încetinirea creşterii din ultima săptămână. La terapie intensivă sunt însă mai mulţi în stare gravă, majoritatea, nevaccinaţi. Șase dintre ei – copii. O fetiţă de un an şi două luni din Mehedinţi a fost răpusă de complicaţii. Dintre cei 38 de bolnavi care s-au stins într-o zi, cei mai mulţi sunt însă vârstnici măcinaţi şi de alte boli.
Dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti: „În acest val, sunt afectate vârstele extreme: copiii sub un an şi bătrânii peste 75, 80 de ani. Începe să fie depășită din nou capacitatea spitalelor.”
La un număr mare de infectări, inevitabil ajung mai mulţi la spital, iar cei mai vulnerabili sunt loviţi mai tare. Pentru marea majoritate a celor infectaţi, simptomele sunt însă ca de răceală.
Dr. Daciana Toma, medic de familie în Bucureşti, secretar Societatea Națională de Medicina Familiei: „De guturai sau pur si simplu o durere de cap, strănut, răgușeală. Îi doare capul. Să fi avut unul sau doi care să fi avut febră. Indiferent dacă pacientul e sau nu vaccinat, nu există pacient care să fi trecut prin COVID și să ia în derâdere boala.”
Profesorului Emilian Popovici nu i-a fost uşor cu boala pe care a luat-o de la o persoană fără simptome. Este vaccinat cu trei doze şi a scăpat repede, dar încă resimte oboseala.
Prof. dr. Emilian Popovici, pacient vindecat recent de COVID și vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: „Virusul ăsta, practic, are receptori pentru a rupe organe, la unii le modifica valorile glicemiei, altora, tensiunea. Parcă îți scanează organismul și te verifică să vadă unde găsește o slăbiciune și asta e senazația. La patru zile și jumătate, simptomele s-au remis.”
Pentru a ne feri de infectare, medicii ne recomandă să purtăm masca în spaţiile publice aglomerate nu doar în interior, ci şi afară. Subvarianta BA 5 a tulpinii Omicron, de la care avem explozia de infectări în miezul verii, este la fel de contagioasă precum rujeola. Iar o persoană care are virusul infectează rapid alţi 16 oameni.
Octavian Jurma, cercetător: „Cu BA.5 te vei infecta la o expunere de sub un minut cu o persoană infectată. Aici intervin aceste măsuri de siguranță pe care le avem; în primul rând, discutăm de mască.”
Obligativitatea măștii în transportul în comun o susțineți?
Octavian Jurma: Da.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Nu avem pârghia asta, s-a putut în starea de alertă, dacă rămânea starea de alertă în stand-by se putea. Eu văd stabilizarea numărului de cazuri la jumătatea lui august. Se va vorbi despre un nou val spre sfârșitul anului, dacă o tulpină modificată devine dominantă, asta e ciclicitatea infecției, important e să nu avem cazuri grave.”
Medicii le cer oamenilor să se izoleze dacă au simptome, să se testeze şi să anunţe medicul de familie, pentru a afla dacă e nevoie să meargă la un centru de evaluare. Iar cei mai vulnerabili, să se vaccineze.