COVID-19 | Tirul de la ATI Iași este sigur pentru pacienți. În spitalul mobil sunt internate 10 persoane, din care 4 din alte județe
România are, în acest moment, 5 astfel de unități mobile de Terapie Intensivă – printre care una la Iași. Este TIR –ul ATI adus în urmă cu câteva săptămâni de la Botoșani. Nici în acest spital mobil incidentele nu au lipsit. Unitatea nu a fost folosită luni întregi în Botoșani pentru că în interior se infiltra apă la orice ploaie mai puternică.
Încă de anul trecut în spitalele COVID unde secțiile interioare de Terapie Intensivă erau deja pline sau aproape pline, necesarul de locuri la ATI a fost suplimentat cu Unități de Terapie intensivă Mobile.
Un astfel de TIR a ajuns pe 11 noiembrie în curtea spitalului Mavromati din Botoșani, dar nu a devenit imediat funcţional, deoarece staţia de oxigen mai avea nevoie de o piesă. Abia pe 3 decembrie, aici au fost mutați 9 pacienți. Câteva zile mai târziu în urma unor ploi mai puternice apă s-a infiltrat în tavan, iar bolnavii au fost transferați în interiorul unității medicale. Au urmat mai multe investigații, o revizie tehnică și apoi avizul din partea tehnicienilor.
Pentru a preveni extinderea infiltraţiilor de apă, autorităţile judeţene au decis acoperirea autospecialei cu o prelată. Unitatea a rămas însă închisă până în luna martie când autoritățile au decis mutarea tirului ATI la Iași, și parcarea lui în curtea Spitalului de Boli Infecțioase.
A fost nevoie de 2 săptămâni pentru conectarea Unității Mobile la utilități și stația de oxigen, dar și pentru unele reparații pentru că apa să nu se mai infiltreze prin plafon. Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Iași susține că Unitatea Mobilă de la Iași este sigură pentru pacienți.
Acum în spitalul mobil de la Iași sunt internați 10 pacienți, din care 4 din alte județe.