CORESPONDENŢĂ EXTERNĂ Cum încurajează Spania trecerea la energia verde. Jumătate dintre clădirile publice din Valencia funcţionează cu energie solară
Valencia se bucură de soare 320 de zile pe an şi profită la maxim de acest avantaj: a devenit lider în cursa oraşelor europene privind tranziţia de la energia clasică la cea verde. Pe lângă bonusurile oferite cetăţenilor care se alătură acestui demers, autorităţile au instalat panouri fotovoltaice pe clădiri administrative, şcoli, centre sportive, policlinici şi chiar în cimitire, pentru a reduce nu doar consumul de energie ci şi emisiile de carbon.
Alejandro Ramon, consilier energie Primăria Valenciei: Prioritatea noastră este lupta împotriva schimbărilor climatice, așa că ne-am luat angajamentul ca orașul să devină neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Dar înainte de asta obiectivul este ca până în 2030 să începem decarbonizarea, așa că ne-am angajat ca până la acest termen, 3 cartiere ale Valenciei să devină neutre climatic.
Tot mai mulţi localnici se asociază pentru a-şi instala panouri fotovoltaice pe blocuri pentru propriul consum. Solicitarea se poate face şi on-line pe site-ul primăriei, aprobarea se face imediat iar bonificaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie este de 95%. În plus, se acordă deduceri fiscale de până la 8000 de euro de persoana şi o reducere cu 50 la sută a impozitului anual pentru locuinţe timp de 3 ani. Primăria a pus la dispoziţia localnicilor şi un birou de consultanţă în energie, de unde pot afla cum pot opta pentru energia verde, dar şi cum pot economisi consumul de curent.
Alejandro Ramon: Rezultatele sunt foarte bune pentru că reușim să reducem în medie între 250 și 300 de euro pe an, de familie, dintre cele care vin pentru consiliere.
Reducerea consumului şi a emisiilor şi trecerea la energie durabilă este însă o ambiţie a tuturor comunităţilor autonome din Spania.
În Spania, există în jur de 20 de cooperative energetice, în care mii de vecini s-au asociat şi au devenit acţionari. Ei au reuşit astfel să atragă fonduri europene pentru energie verde şi au devenit nu doar independenţi din punct de vedere energetic ci şi producători de energie.
Guvernul Spaniei şi-a propus să investească în astfel de proiecte în următorii 3 ani o sută de milioane de euro din fondul de reconstrucţie.