COP28 | Peste 57 de miliarde de dolari, alocați pentru combaterea schimbărilor climatice

5 decembrie 2023, 12:05 (actualizat 6 decembrie 2023, 08:06)

La COP28, experții afirmă că pentru a nu ajunge la punctul din care omenirea nu mai poate face nimic împotriva schimbărilor climatice, până în 2050 trebuie să folosim cu măcar 50% mai puține hidrocarburi – iar cel mai poluant combustibil, cărbunele, trebuie scos complet din mixul energetic. Pentru prima oară, mari poluanți ca Statele Unite își asumă, cel puțin la nivel declarativ, măsuri concrete în acest sens, plus voința politică de a face ceva.

Emisarul Prezidenţial al SUA pentru Climă, John Kerry: Nicio țară, nicio companie din lumea asta nu va rezolva problema pe cont propriu. Este nevoie de chiar esența multilateralismului și cooperării globale ca să putem face asta.

China ocupă, paradoxal, două locuri întâi, aparent opuse: este și cel mai mare consumator de cărbune din lume, și cel mai mare dezvoltator de energie regenerabilă.

Emisarul special al Chinei pentru schimbări climatice, Xie Zhenhua: Vom lua măsuri specifice și eficiente în energie, agricultură și tratarea deșeurilor, așa încât să abordăm ecuația dintre controlul emisiilor de metan, pe de-o parte, iar pe de alta securitatea energetică, alimentară, a lanțului industrial și protejarea vieții oamenilor.

Potrivit unor cercetări publicate chiar acum câteva săptămâni în prestigioasa publicație British Medical Journal, peste 5 milioane de oameni mor anual din cauza poluării provocate de combustibilii fosili.

Cel puțin 120 de țări, printre care și România, au semnat o declarație prin care își asumă creșterea finanțării pentru finanțarea unor programe de sănătate în acest sens – dar declarația nu menționează combustibilii fosili. Marii producători de petrol, printre care chiar gazdele, Emiratele Arabe Unite, nu vor să își reducă producția – ci promit să o facă mai ecologică, limitând drastic emisiile de gaz metan. Pentru activiștii, cercetători, specialiști, toate acestea sunt ocolișuri ale principalei probleme: omenirea trebuie să renunțe la hidrocarburi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite