Controverse privind numărul morților din Gaza. ONU revizuiește cifrele
Încă de la începutul războiului purtat de Israel împotriva Hamas, numărul morților din Gaza a fost contestat. După o serie de controverse privind cifrele, ONU a trecut la utilizarea unui număr care includea doar persoanele care fuseseră identificate.
Unii au văzut în acest lucru o dovadă că bilanțul morților stabilit de Ministerul Sănătății din Gaza este fals. În realitate, numărătoarea a devenit în mod inevitabil mai puțin fiabilă pe măsură ce războiul s-a prelungit.
În acest moment, potrivit datelor prezentate de The Economist, 25.000 de persoane și-au pierdut viața în conflictul din Gaza. Dintre acestea, 14.000 erau femei, bătrâni sau copii. Sunt însă cifre greu de verificat. Controversa s-a amplificat după ce Organizația Națiunilor Unite a modificat modul de înregistrare a numărului victimelor. A trecut de la datele furnizate de ministerul Sănătății din Gaza la contabilizarea victimelor care au fost identificate. Acest lucru a dus la scăderea numărului de victime.
La începutul conflictului, cifrele făcute publice se bazau exclusiv pe datele preluate din spitale și morgi. La mai puțin de trei săptămâni de la începutul conflictului, Ministerul Sănătății din Fășia Gaza a publicat numele și vârstele celor morți în război până atunci.
Potrivit datelor, 7.000 de persoane își pierduseră viața în conflict. Dintre acestea, mai bine de două treimi erau femei, copii sau vârstnici. Revista medicală Lancet a analizat informațiile publicate de palestinieni și a concluzionat că cifra este foarte aproape de cea adevărată.
Dar, pe măsură ce luptele au continuat, numărătoarea a fost din ce în ce mai dificilă. La jumătatea lunii noiembrie, Ministerul Sănătății din Gaza a început să adauge și numărul de decese din rapoartele mass media.
La rândul său, armata israeliană a făcut în ianuarie o analiză proprie. IDF a confirmat că 83% dintre cei peste 14.000 de morți erau persoane a căror identitate corespundea cu cea din registrele oficiale. Restul fie nu aveau un număr de identificare, fie aveau un număr invalid, fie numele și identitatea nu se potriveau cu înregistrările. Dintre cei identificați, doar în cazul a 1.400 s-a putut dovedi că erau luptători sau membri Hamas.
Washingtonul se aşteaptă ca Israelul să accepte planul de pace pentru Gaza dacă Hamas îl aprobă
O alta analiză, de aceasta dată a datelor colectate până la 30 martie a constatat că 84% din cele peste 21.000 de victime puteau fi identificate. Analiza jurnaliștilor The Economist a celei mai recente liste care cuprinde decesele până la 30 aprilie a constatat că 84% dintre cei aproape 25.000 de morți înregistrați pot fi confirmați în baza actelor de identitate. Aproape 14.000 dintre aceștia erau femei, copii sau bătrâni.
Armata israeliană susține că a ucis până acum 14.000 de militanți Hamas. Dar numărătoarea arată că printre victime sunt mai puțin de 10.000 de bărbați între 18 și 60 de ani. În martie, premierul israelian Benyamin Netanyahu a declarat că este posibil ca numărul palestinienilor morți să se ridice la 32.500 și că până la 60% dintre aceștia erau civili. Dar oricare ar fi cifra reală, pierderile de vieți omenești sunt uriașe.