Wizz Air riscă suspendarea activității, după ce compania a anulat nouă curse într-o singură zi. România a sesizat Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei

Avion al Wizz Air / Facebook Wizz Air
Avion al Wizz Air / Facebook Wizz Air
5 august 2023, 11:55

Aflată de multă vreme în topul companiilor cu cele mai multe plângeri depuse de pasageri, Wizz Air este acum reclamată chiar de Ministerul Transporturilor, care a sesizat Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei. „I-am avertizat că nu vom tolera niciun derapaj de la reglementările internaţionale şi naţionale în domeniul aviaţiei”,  a scris secretarul de stat, Bogdan Mîndrescu pe pagina sa de facebook. Acum instituția europeană urmează să facă o serie de controale.

Bogdan Mîndrescu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor: În funcţie de deficienţele semnalate şi identificate se poate decide impunerea unui plan de eliminare a neconformităţilor şi monitorizarea implementării acestuia. (…) Sancţiunea maximă, în caz de deficienţe grave, poate fi suspendarea sau revocarea certificatului de operator aerian (AOC), situaţie în care Wizz Air nu va mai putea opera până la remedierea deficienţelor. Acest caz este puţin probabil.

Până atunci, în aeroporturi problemele continuă, iar călătorii stau cu emoții până se îmbarcă, de multe ori cu întârziere.

Pasager zbor Wizz Air, Aeroportul din Corfu: Eu personal sunt cu soţia şi cei doi copii, 7 şi 11 ani, mai suntem cu un grup de încă 15 persoane, la fel, cu copii chiar mai mici, 4 – 5 ani. Stăm pe jos prin aeroport, pe unde apucăm. De abia ai loc să treci om pe lângă om.

România a luat decizia sesizării instituţiilor europene după ce compania Wizz Air a anulat nouă curse într-o singură zi. A existat şi o discuţie între oficialii români şi conducerea companiei Wizz Air, o discuţie în cadrul căreia pe de o parte conducerea companiei a fost informată de decizia luată de ţara noastră, pe de altă parte aceleiaşi conduceri i s-a cerut un plan de măsuri prin care să reducă numărul de curse anulate din motive tehnice.

La discuţii au participat şi reprezentanţi ai Autorității pentru Protecția Consumatorilor.

Horia Constantinescu, preşedintele ANPC: Modul în care sunt trataţi consumatorii români este unul mai mult decât discutabil. Prin Centrul European al Consumatorilor, România nu a reuşit să determine autorităţile ungare să ia măsurile aşteptate, în sensul de a aplica sancţiuni, probabil, ne gândeam noi, similare cu cele aplicate de către autoritatea noastră companiei Blue Air.

Ministerul Economiei a anunţat recent că românii care întâmpină diferite probleme legate de curse întârziate sau anulate ale Wizz Air se pot adresa direct Centrului European al Consumatorilor.

–––––––-

Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei a fost sesizată cu privire la problema zborurilor operate de Wizz Air din România, pentru a pune în aplicare legislaţia în materie, a anunţat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, Bogdan Mîndrescu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

„Astăzi am avut o serie de discuţii extrem de aplicate în legătură cu anulările zborurilor, întârzierile în operare şi situaţia pasagerilor companiei Wizz Air în România. (…) I-am înştiinţat oficial pe reprezentanţii Wizz Air că am informat Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (acest organism fiind şi cel care a licenţiat compania aeriană) pentru a pune cu celeritate în aplicare legislaţia în materie, având în vedere că Wizz Air a anulat 9 curse într-o zi din motive tehnice. Am cerut de urgenţă conducerii Wizz Air un plan de măsuri concrete prin care să reducă numărul de curse anulate din motive tehnice şi să asigure coerenţa curselor aeriene, rezolvând şi problema personalului navigant care lucrează peste limita de timp permisă.”, a notat Mîndrescu.

Potrivit acestuia, la întâlnire au participat Yvonne Moynihan, Chief Corporate Officer Wizz Air Group, Zsuzsanna Poss, Chief Communications and Customer Officer Wizz Air Group şi Diarmuind O Conghaile, Managing Director Wizz Air Malta.

Prezent la discuţii, Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a informat reprezentanţii Wizz Air că a anunţat Autoritatea europeană pentru drepturile pasagerilor în legatură cu situaţiile generate la noi în ţară de către Wizz Air.

„Am informat conducerea Wizz Air că îi vom monitoriza cu atenţie şi i-am avertizat, totodată, că nu vom tolera niciun derapaj de la reglementările internaţionale şi naţionale în domeniul aviaţiei”, a adăugat secretarul de stat.

De asemenea, Bogdan Mîndrescu a transmis: ”În urma sesizării depuse de AACR ( Autoritatea Aeronautică  Civilă Română) la EASA, agenția  europeană, în calitate de emitent al certificatelor de operatori aerieni deținute Wizz Air Hungary si Wizz Air Malta, urmează să facă verificări/ inspecții la cei doi operatori. În funcție de deficiențele semnalate și identificate se poate decide impunerea unui plan de eliminare a neconformităților și monitorizatea implementării acestuia. Sancțiunea maximă, in caz de deficiente grave, poate fi suspendare sau revocarea AOC-urilor (certificatului de operator aerian) situație în care Wizz Air nu va mai putea opera până la remedierea deficiențelor. Acest caz este puțin probabil. De menționat ca doar AOC-ul este emis de EASA.

Licențele de operare sunt emise de statele unde Compania are sedii principale, respectiv Malta si Ungaria. Licența se suspenda automat când un operator nu mai are AOC valid.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite