Continuă discuțiile privind aderarea în etape a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Ciolacu: Primul pas, cel mai important, s-a făcut. Ciucă: Este important ca în final să existe o decizie în această etapă
Nu pot fi decât două date la care restricțiile aeriene ar putea fi ridicate, asta deoarece orarele internaționale de zbor depind de ora de iarnă, respectiv de ora de vară. Mergând pe această idee, o posibilă ridicare a restricțiilor ar putea fi în martie, când se trece la ora de vară sau la sfârșitul lunii octombrie când se trece la ora de iarnă.
Toate detaliile legate de flexibilizarea poziției Austriei cu privire la Schengen se vor discuta în Slovenia la Castelul Brdo unde miniștrii de interne de UE se întâlnesc în formatul Forumului Szalsburg.
Premierul Marcel Ciolacu a adăugat că se bucură pentru faptul că s-au declanşat negocierile privind spaţiul Schengen, pentru că România era „blocată”.
„Primul pas, cel mai important, s-a făcut. Austria este mai flexibilă, normal că nu puteau să anunţe triumfalist că din acest moment fără nicio condiţie o să intre România, pentru primul pas, cred că aerian, urmând ca anul viitor, cred că sub Preşedinţia Ungariei, vom continua cu pasul doi terestru. Este ministrul de Interne în momentul acesta la Viena la negocieri, urmează pe urmă să meargă în Slovacia, la negocieri. Să nu credeţi că din cerinţele pe care le are Austria, care mie nu mi se par unele exagerate, fiindcă cu toţii ne dorim întărirea frontierei şi cu Bulgaria şi cu Ungaria, şi nu ne păcălim unii pe alţii, şi nu minţim. Dar domnul Cherecheş a reuşit să treacă frontiera, cu un buletin al unui văr mai tânăr cu 10 ani. Ăsta este adevărul, dacă vrem să ne asumăm aceste lucruri, dacă vrem să minţim şi să băgăm tot timpul sub preş totul şi să credem că noi păcălim pe toată lumea – că eu am o teorie că şmecheria asta a distrus România – nu vom reuşi. Nu ne crede nimeni, o să ne arate imaginile pe care le-aţi dat dumneavoastră la televizor. Deci, sunt nişte discuţii normale şi sunt ferm convins că vor fi benefice pentru români şi pentru statul român”, a afirmat Ciolacu, la sediul central al PSD.
Întrebat ce ar însemna sporirea controalelor, premierul dat drept exemplu cazul Cherecheş şi a adăugat că este necesară o etapă de digitalizare.
Ciolacu a menţionat, totodată, că România aşteaptă acum şi decizia Parlamentului din Olanda.
„În martie vom intra cu adevărat. Ţinem totuşi de negocierile care se vor termina cu Olanda. Ştiţi foarte bine că în Olanda pe 22 noiembrie au fost alegeri şi urmează să se prezinte această propunere noului Parlament din Olanda în ceea ce priveşte Bulgaria, nu în ceea ce priveşte România. Şi aşteptăm acea decizie ca să vedem abordarea pe care o are România mai departe. Se poate ajunge la o decuplare a României de Bulgaria? Cred că este corect faţă de o ţară vecină, cum este Bulgaria, să nu intrăm în aceste discuţii în acest moment. Să aşteptăm. (…) În acest moment, aşteptăm decizia Parlamentului din Olanda şi vom avea, împreună cu Reprezentanţa de la Bruxelles, voi face un plan. O să stau de vorbă şi cu preşedintele României, pentru că preşedintele României reprezintă România la Consiliul European, ne-am coordonat până acum, ne vom coordona instituţional şi de acum încolo. (…) Au fost foarte multe negocieri duse şi de către ministrul de Interne şi de mine personal şi de doamna ministru de Externe şi de preşedintele României”, a explicat premierul.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, referitor la decizia Austriei privind aderarea României la Schengen doar pe partea aeriană, că tratează demersul în continuare cu maximă precauţie pentru că mai sunt paşi de urmat, menţionând că totul depinde de procedurile care trebuie derulate la nivelul Consiliului JAI şi că nu există o dată propusă în acest sens.
„Este o decizie pe care o aşteptăm şi eu îmi doresc ca ea să se finalizeze. De altfel, întreg demersul l-am tratat şi îl tratez în continuare cu maximă precauţie, pentru că mai sunt paşi de urmat, depindem de procedurile care trebuie derulate la nivelul Consiliului JAI şi atunci, până în momentul în care nu vedem finalizată procedura, eu cred că structurile implicate, ministrul de Interne, aşa cum am discutat cu dumnealui, în momentul de faţă poartă în continuare negocieri astfel încât să putem să avem finalizată”, a afirmat Ciucă, întrebat, înainte de şedinţa conducerii PNL, despre decizia Guvernului de la Viena pentru aderarea României la Schengen doar cu frontierele aeriene.
De asemenea, întrebat în legătură cu condiţii condiţiile impuse, Ciucă a răspuns: „Cred că aţi remarcat că nu m-am bucurat deloc şi nu ne bucurăm de modul în care s-au derulat şi se derulează întreg procesul”.
„Ceea ce este important este ca în final să existe o decizie în această etapă şi o perspectivă clară vizavi de momentul în care vom avea accederea în deplinătatea ei aprobată”, a punctat Nicolae Ciucă.