Calcule pentru noile date ale alegerilor. Variantele propuse de liderii politici exclud o eventuală comasare. Ciolacu: Pe 8 decembrie trebuie să fie alegeri generale
Două zile de consultări cu partidele nu au făcut lumină în stabilirea calendarului pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Variantele propuse de liderii politici la discuțiile cu premierul Marcel Ciolacu exclud o eventuală comasare. Singura certitudine este că etapele electorale trebuie stabilite în cel mai scurt timp. Urmează acum negocierile din coaliția PSD-PNL. Marcel Ciolacu le cere partenerilor să ia în calcul toate variantele. Dar insistă ca alegerile pentru parlament trebuie să aibă loc pe 8 decembrie.
În a doua zi de consultări premierul i-a primit în aceeași notă cordială pe liderii de la REPER și Forța Dreptei și le-a comunicat prima lui opțiune.
Marcel Ciolacu, prim-ministru, preşedintele PSD: În discuția de astăzi pornim de la o constantă. Oricum ne-am uita pe calendarul electoral, ținând cont de cele 20 de zile din Constituție, termenul în care președintele trebuie să convoace Parlamentul de la data alegerilor. Data de 8 decembrie e singura constantă clară din acest moment când sunt alegerile parlamentare.
Nicio vorbă în schimb despre cea mai mare miza electorală a acestui an: alegerea președintelui României. O variantă ar fi ca acest scrutin să aibă loc înaintea alegerilor parlamentare, adică în noiembrie. Sau să fie cuplat, în primul sau în al doilea tur cu alegerile parlamentare pe 8 decembrie.
Ludovic Orban, preşedinte, Forţa Dreptei: Respingem categoric acea soluție de a organiza simultan turul 2 al alegerilor prezidențiale cu alegerile parlamentare.
Dragoș Pîslaru, copreşedinte REPER: Noi nu vrem niciun fel de comasare. Pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile parlamentare, că nu ai cum să investești în noul parlament și prezidențiale trebuie făcute separat, înainte.
Deocamdată premierul a transmis că noul calendar electoral trebuie să se facă pe baza unor criterii obiective, agreate de toate partidele și nu pentru a avantaja sau dezavantaja anumiți candidați.
Cel mai probabil alegerile vor avea loc la termen, la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, asta după două zile de discuții. Cele mai multe dintre formațiunile invitate să discute cu Ciolacu au pledat pentru această dată împărtășită și de liberali. De partea PSD au fost cei de la PUSL și cei de la AUR care au reproșat că nu s-a respectat calendarul inițial.
Marcel Ciolacu a anunțat pentru joi întâlnirea în coaliție cu liberalii. Și le-a cerut să țină cont de opiniile tuturor. Până acum PNL a exprimat public o singură condiție: alegeri la termen. Secondat de vicepremierii Neacșu și Predoiu, Marcel Ciolacu i-a primit pe liderii partidelor cu îmbrățișări. Și-a salutat vechi cunoștinte politice, dar a schimbat amabilități și cu adversarii.
ACTUALIZARE: Se conturează o invitație lansată de partidele de centru-dreapta pentru liberali pentru ca aceștia să forțeze în perspectivă o moțiune de cenzură, ca ulterior toate partidele de centru-dreapta alături de PNL să susțină un singur candidat împotriva social-democraților la alegerile prezidențiale. În privința posibilului candidat sunt trei variante: dacă ieri, Elena Lasconi a spus că ea ar vrea să fie cea care este susținută, astăzi Ludovic Orban a spus că o candidatură a sa pe zona de centru-dreapta pentru alegerile prezidențiale ar fi cât se poate de normală dată fiind experiența sa politică. Liberalii îl susțin pe Nicolae Ciucă, despre care Ludovic Orban, astăzi, după ce a ieșit de la consultările de la Guvern, a spus că nu are nicio șansă, că nu va ajunge în tutul doi pentru că are doar 8 procente.
ACTUALIZARE La guvern a avut loc discuția referitoare la organizarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare cu Forţa Dreptei. Ludovic a spus că propunerile pentru al doilea tur al prezidenţialelor sunt datele de 15 sau 22 decembrie.
Ludovic Orban: Dorim organizarea alegerilor când este normal să se organizeze, în apropierea terminării mandatului Parlamentului și președintelui. (…) Opțiunea noastră a fost de a organiza turul întâi al alegerilor prezidențiale simultan cu alegerile parlamentare.
El a subliniat că Forţa Dreptei respinge „categoric” soluţia de a organiza simultan turul II al alegerilor prezidenţiale cu alegerile parlamentare.
Totodată, Orban a apreciat că respectivele consultări sunt tardive.
„Le-am spus reprezentanţilor guvernului că această consultare ar fi trebuit să aibă loc la începutul anului şi nu acum. La începutul anului, Coaliţia a ignorat complet voinţa societăţii, voinţa formaţiunilor politice de opoziţie şi a stabilit de la sine putere, fără niciun fel de consultare, un calendar electoral profund neconstituţional care deja a provocat efecte nocive pentru democraţia din România, prin comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele, printr-o Ordonanţă de urgenţă neconstituţională„, a punctat Ludovic Orban.
ACTUALIZARE „Partidul REPER a mers cu un mandat foarte clar, de organizare a alegerilor la termen în primul rând şi ăsta a fost cel mai direct mesaj pe care l-am transmis: nu facem jocul electoral al unui partid politic sau al celuilalt, ci să mergem pe ce spune legea şi pe un calendar care să respecte legislaţia în vigoare. Am subliniat în acelaşi timp că legislaţia în vigoare este deficitară şi avem foarte mare nevoie de o reformă electorală şi trebuie discutată cât mai repede cu putinţă”, a spus ea.
Totodată, a afirmat că i-a semnalat premierului gestiunea „defectuoasă” a procesului electoral, iar REPER a solicitat ca următoarele alegeri să fie monitorizate internaţional.
De asemenea, a arătat Strugariu, partidul pe care îl conduce a cerut o comisie care să analizeze felul în care s-au desfăşurat alegerile locale
„Am sugerat foarte clar prim-ministrului că noi nu vrem niciun fel de comasare pentru alegerile care urmează acum, prezidenţiale, parlamentare„, a completat copreşedintele REPER, Dragoş Pîslaru. Potrivit acestuia, premierul a fost de acord cu această variantă.
„Nu există în acest moment, din partea Guvernului, un plan de suprapunere (a alegerilor – n.r.)„, a spus Pîslaru.
ACTUALIZARE La ora 9:00 a avut loc discuţia cu reprezentanţii REPER.
„E corect să avem o discuție să vedem exact cum facem..singura constantă din punctul meu de vedere este că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale”, a declarat premierul Ciolacu, în imaginile video de la întâlnirea cu REPER.
La discuții au participat și vicepremierul Marian Neacșu (PSD) și vicepremierul și ministrul PNL al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
Şeful Executivului a anunţat încă de vinerea trecută că îi va invita pe liderii partidelor politice să discute despre calendarul alegerilor prezidenţiale, argumentând că „ţopăiala” pe această temă afectează încrederea între parteneri şi trebuie să înceteze.
Luni, la discuţiile cu prim-ministrul au participat, pe rând, reprezentanţii USR, AUR, UDMR, SOS România, cei ai Grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor şi cei ai PUSL. Marţi, dialogul va continua cu reprezentanţii REPER şi cei de la Forţa Dreptei.
*** Delegaţia USR a reafirmat, la discuţiile de la Guvern cu privire la calendarul alegerilor, că doreşte respectarea legii şi alegeri la termen, după cum a declarat preşedintele formaţiunii, Elena Lasconi.
„Acest dialog cred că nu îşi avea rostul, dacă se înţelegeau între ei, dar se pare că se joacă de-a democraţia. O să vedem dacă doar s-a mimat o consultare. (…) Noi am fost fermi, la fel ca în declaraţiile de dinainte – am spus respectarea legii şi alegeri la termen”, a declarat Lasconi la Guvern.
*** Preşedintele AUR, George Simion, a afirmat că formaţiunea sa era pregătită pentru alegeri prezidenţiale pe data de 15 septembrie, dar premierul Marcel Ciolacu „a fost păcălit din nou”, „pare captiv unor grupuri de interese” şi ia în calcul luna decembrie.
„Am văzut un premier la care diferite grupuri de interese pe care nu le cunosc au ajuns. Mă temeam că este mincinos, e mai mult şi mai grav decât faptul că este mincinos. Nu poate, este neputincios. A anunţat un calendar. Nu ştiu cu ce este şantajat domnul Ciolacu. Pe noi nu ne interesează când sunt alegerile, altele sunt problemele românilor, dar eram pregătiţi pentru 15 septembrie. Şi mâine se poate da hotărârea de guvern ca alegerile să fie pe 15 septembrie, nu cum s-a afirmat eronat că vineri era ultima zi. Dar la ce feţe triste am văzut acolo, în Palatul Victoria, e clar că a pierdut domnia. (…) Practic, a fost păcălit să facă alegeri în iunie comasate şi acum este păcălit din nou”, a afirmat Simion.
*** Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat că Uniunea Democrată Maghiară din România susţine separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare şi a propus, la consultările cu premierul Marcel Ciolacu, de la Palatul Victoria, ca alegerile pentru preşedintele ţării să fie stabilite în luna octombrie.
„Am transmis premierului câteva principii pe marginea cărora credem că ar trebui stabilită data privind alegerile prezidenţiale. În primul rând, credem că această problemă trebuie închisă cât mai rapid. Este responsabilitatea coaliţiei guvernamentale, iar atributul legal al emiterii datei alegerilor este exclusiv al Guvernului. Un al doilea principiu pe care l-am enunţat este cel referitor la necesitatea, după părerea noastră, a separării alegerilor prezidenţiale de alegerile parlamentare. Practic, de 20 de ani votăm într-un asemenea sistem şi credem că este o soluţie bună. Atribuţiile preşedintelui României sunt atribuţii care sunt separate de cele ale Parlamentului, provocările preşedinţiei sunt altele decât provocările Parlamentului”, a spus Cseke Attila.
*** Preşedintele Partidului SOS România, Diana Şoşoacă, a declarat că i-a propus premierului ca alegerile prezidenţiale să se organizeze pe 10 noiembrie, primul tur, şi 24 noiembrie, turul al doilea, iar alegerile parlamentare să fie organizate pe 8 decembrie.
„Am solicitat, din punctul nostru de vedere, pentru a se respecta Constituţia României, să se facă 10 noiembrie şi 24 noiembrie – alegerile prezidenţiale şi 8 decembrie – parlamentare, sau efectiv 10 – parlamentarele, 24 – primul tur, 8 – al doilea tur. Văd că le-au plăcut datele acestea că sunt duminici, pică exact ca în urmă cu cinci ani, 10 şi 24, iar 8 (decembrie – n.r.) le-am spus, cred că nu ştiţi ce este. Este ziua Constituţiei României şi Sfânta Zămislire. Aşa că hai să zămislim un preşedinte pentru România care să respecte Constituţia şi să o facă superioară, aşa cum este ea de fapt şi cum a fost gândită, tuturor instituţiilor europene”, a spus Şoşoacă.
*** Partidul Umanist Social Liberal a susţinut, la consultările cu premierul Marcel Ciolacu, datele calendarului referitoare la alegerile prezidenţiale – 15 şi 29 septembrie, a declarat deputatul Graţiela Gavrilescu, preşedinte al Biroului Executiv al formaţiunii.
„Mesajul PUSL a fost clar. Avem asumat un calendar şi calendarul trebuie respectat de cei care l-au asumat, respectiv alianţa, de cei care conduc, pentru că au deja, să spunem, o bilă albă, în sensul că poporul a dat la alegerile europarlamentare pentru Alianţa PSD – PNL 54%. Asta ce înseamnă: că trebuie ca toţi care şi-au asumat un calendar pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare să îl respecte, astfel încât poporul care i-a votat să fie mulţumit”, a declarat Graţiela Gavrilescu.
*** Reunită luni în şedinţa Biroului Politic Naţional, conducerea PNL a fost de acord, în unanimitate, ca alegerile prezidenţiale să aibă loc la termen, anume în luna noiembrie, a declarat preşedintele formaţiunii, Nicolae Ciucă. „În unanimitate, toţi membrii Biroului Politic Naţional au fost de acord ca în continuare să susţinem desfăşurarea alegerilor prezidenţiale la termen”, a spus liderul liberal.
În contextul în care premierul Marcel Ciolacu a avut consultări cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an, Nicolae Ciucă a subliniat că, având în vedere coaliţia guvernamentală PNL – PSD, nu era necesară invitaţia la consultări a liberalilor.
„Discuţiile care au fost solicitate de către premier au fost îndreptate către celelalte partide politice. Am văzut această retorică legată de faptul că Partidul Naţional Liberal nu a fost invitat. Păi, nici PSD nu a fost invitat. Ca atare, nu se pune problema să fi fost invitaţi noi sau PSD. Fiecare dintre cele două partide este reprezentat în această echipă de discuţii, de dialog cu partidele politice şi, după ce se vor fi finalizat aceste discuţii, cred că este absolut normal să avem o întâlnire în coaliţie. Aşteptăm de la premier să avem aceste discuţii”, a spus el. Sursa: Agerpres