Constructorii cer forță de muncă. România duce lipsă de peste 400 de mii de muncitori, ingineri și proiectanți
Poduri, case, şcoli, spitale, drumuri ori rețele de canalizare și apă. Sunt rezultatul creației și muncii a generații de ingineri, proiectanți, diriginți de șantier și nu în ultimul rând a mii de muncitori. Pe scurt, constructorii – criticați uneori pentru calitatea infrastructurii din România. Ei au de anul acesta și o sărbătoare a lor – Ziua Națională a Constructorului.
Daniel a fost șofer. Acum lucrează de 19 ani pe șantier ca fierar betonist. Este mulțumit de salariu și are un mesaj și pentru tineri.
Piața construcțiilor rezidențiale din țara noastră a prins elan în ultimii ani. Visul de a avea o casă a devenit repede realitate cu ajutorul constructorilor care au pus în practică ideile dezvoltatorilor imobiliari. Doar în București și Ilfov, în 17 ani s-au construit peste 116 mii de locuințe noi. Iar România a devenit țara cu cei mai mulți proprietari de case și apartamente din Uniunea Europeană.
Nu la fel de mulți sunt și cei care muncesc în construcții. Piața de construcții din România mai are nevoie de încă 400 de mii de muncitori, ingineri ori proiectanți.
Ziua Națională a Constructorului a fost instituită la sfârșitul anului trecut, odată cu promulgarea legii 350. Totodată, 14 septembrie este data la care a fost inaugurat cel mai mare pod din Europa continentală a anilor 1895 , Podul Fetești – Cernavodă cunoscut sub numele de Podul Anghel Saligny sau Podul Carol I.