Consiliul Europei a lansat o campanie pentru siguranța jurnaliștilor și protejarea libertății presei
Conform datelor compilate de Platforma pentru consolidarea securităţii jurnaliştilor, peste 1.600 de „ameninţări grave” au fost înregistrate din 2015 împotriva libertăţii mass-media în Europa.
Prin această campanie, „ne propunem să ajutăm guvernele să protejeze jurnaliştii, astfel încât aceştia să-şi poată face meseria fără interferenţe nejustificate şi fără intimidare sau violenţă”, a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric.
„Este aproape imposibil să ne imaginam o democraţie adevărată fără mass-media pluralistă şi independentă”, a insistat ea.
Consiliul Europei cere celor 46 de state membre să implementeze „planuri naţionale de acţiune pentru protecţia jurnaliştilor” şi „căi de acţiune eficiente pentru a răspunde încălcărilor libertăţii presei”.
Această campanie a fost lansată după ce o jurnalistă franceză, la originea dezvăluirilor privind folosirea posibilă a serviciilor de informaţii franceze de către Egipt pentru a ucide civili, a fost percheziţionată şi plasată în detenţie provizorie pentru aproape 40 de ore, la sfârşitul lunii septembrie.
În Serbia, cotidianul Danas şi redactorul său şef au primit ameninţări la sfârşitul lunii septembrie, din cauza acoperirii mediatice a violenţelor din Kosovo, după ce au fost acuzaţi în direct de preşedinte că vor să facă rău Serbiei.
În acelaşi timp, în Grecia, 8 ONG-uri au cerut guvernului „să ia măsuri urgente” pentru a lupta împotriva impunităţii pentru crimele şi agresiunile care au avut drept țintă jurnaliștii.
Sursa: Agerpres