Noi scenarii în regiunea transnistreană. Activistul civic Ghennadi Ciorba susţine că Putin ar urma să ceară anexarea regiunii pe 29 februarie. Tiraspolul ar solicita acest lucru într-un congres, pe 28
Scenarii noi lansate în regiunea transnistreană. Activistul civic Ghennadi Ciorba susţine că Vladimir Putin ar urma să ceară anexarea regiunii transnistrene la Federaţia Rusă, pe 29 februarie. Tiraspolul ar urma să solicite acest lucru cu o zi înainte în Congresul deputaţilor. Experţii în securitate, politicieni şi ambasadori spun că acest scenariu este puţin probabil şi reprezintă doar o nouă provocare la adresa Chişinăului.
Într-o postare pe o reţea socială, aşa-numitul opozant al regimului separatist din stânga Nistrului, scrie că, Vladimir Putin se va adresa Adunării Federale de la Moscova pe 29 februarie. Cel mai probabil pentru a da un răspuns cererii cetățenilor de pe malul stâng, de a accepta Transnistria în Federația Rusă.
Opozantul consideră că congresul se înscrie în mitingul de protest organizat recent la Tiraspol (împotriva presiunii economice din partea Moldovei – „I.”) cu scopul de a „a arăta că oamenii din Transnistria, într-un impuls comun, condamnă autoritățile de Chișinău”.
„De aici şi declarația recentă a ministrului rus de Externe Lavrov potrivit căruia Moscova nu-și va abandona în necazuri cetățenii care locuiesc în Transnistria”, menţionează Ciorba. El le-a cerut deputaților din regiune să nu admită adoptarea unui apel care să-i dea lui Putin „dreptul legal de a lovi teritoriul Republicii Moldova, inclusiv Transnistria, sub orice pretext”.
„Doamnă președintă Sandu, anturajul dumneavoastră v-a speriat în toate modurile posibile că Rusia va lovi teritoriul Moldovei. Nu ați ținut cont de un singur lucru: psihologia conducerii actuale a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu psihologia lui Hitler la sfârșitul anilor 30 ai secolului XX. Încercările de a liniști oameni precum Putin duc la un singur lucru – apetitul tot mai mare al agresorului. Continuaţi să trăiești în propria lume inventată, în care consilierii vă sperie și credeţi că toate problemele se vor rezolva dacă nu te atingi de ele”, a conchis Ciorba.
Autorităţile Republicii Moldova au reacţionat imediat.
Mariana Sarî, purtător de cuvânt, Biroul Politici de Reintegrare: Biroul politici de reintegrare urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali. Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți.
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevcenko, a declarat, la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA, că scenariul unei posibile anexări a regiunii transnistrene este foarte puţin probabil, odată ce armata rusă nu are acces până aici.
Andrei Curăraru, expert în probleme de securitate: Nu vedem anumite indicii că ruşii ar vrea să facă acel tronson prin regiunea Odesa către Transnistria. Vedem mai degrabă o campanie de presiune asupra autorităţilor Republicii Moldova, de mobilizare a alegătorilor lui Putin din Transnistria, ca ucrainenii să aloce mai multe forţe pentru a păzi tronsonul de frontieră cu Transnistria, dar şi pentru a crea haos, a determina autorităţile noastre să ia anumite acţiuni.
La 19 februarie, vicepremierul Oleg Serebrian a avut o întrevedere de lucru cu ambasadorul cu misiuni speciale Păun Rogovei, responsabil de dosarul transnistrean în cadrul MAE al Ucrainei.
În cadrul discuțiilor, vicepremierul Serebrian și ambasadorul Rogovei au abordat mai multe teme privind ultimele evoluții din dosarul transnistrean și pașii pe care Chișinăul intenționează să-i întreprindă în viitorul apropiat.
Oleg Serebrian a reiterat angajamentul ferm al Chișinăului de a evita escaladarea tensiunilor și a găsi soluții la toate problemele exclusiv pe cale pașnică.
Preluare TVR Moldova