Rafila: 10.000 de candidaţi, la concursul de rezidenţiat. În acest an, un număr mare de locuri pentru medicina de familie
Emoţii mari pentru cei care visează la o carieră în Medicină. La nivel naţional, peste 10 mii de persoane au susţinut examenul de Rezidenţiat.
Cei mai mulţi tineri iau în calcul să lucreze peste hotare, chiar dacă n-au terminat bine facultatea.
România se confruntă cu o criză de doctori în toate specialităţile. Medicina de familie este doar un exemplu. Avem aproape 200 de localități fără un astfel de medic. Sunt spitale în ţară unde există un singur medic anestezist. Şeful de la Sănătate cunoaşte situaţia şi dă vina pe autorităţile locale.
ACTUALIZARE: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat, duminică, importanţa unei mai bune planificări în domeniul resurselor umane în domeniul sanitar, menţionând că în acest an la concursul de rezidenţiat a fost alocat cel mai mare număr de locuri din istorie pentru medicina de familie.În acest an, s-au înscris 10.000 de candidaţi la examenul de Rezidenţiat care se desfăşoară duminică.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Romexpo, unde se desfăşoară concursul la Bucureşti, Rafila a precizat că, dintre cele trei domenii majore, concurenţa cea mai mică este la Medicină – 1,32 candidaţi, în timp ce la Stomatologie este de 4,23, iar la Farmacie peste 5.
Potrivit ministrului, o persoană a avut nevoie de asistenţă medicală în cadrul concursului.
„În acest an, a început o schimbare, în sensul că, dincolo de oferta de pregătire din partea universităţilor, (…) am început să acordăm prioritate specialităţilor deficitare. Probabil, în acest an, vă dau un exemplu, avem cel mai mare număr din istorie de locuri la medicina de familie, peste 600 de locuri, şi vrem să păstrăm acest trend şi să schimbăm această abordare, în care pregătim medici în funcţie de capacitatea de pregătire a universităţilor, încet-încet, astfel încât şi ele să îşi adapteze această capacitate în funcţie de nevoile sistemului de sănătate. Noi pregătim medici pentru ceea ce are nevoie sistemul de sănătate din România, iar adaptarea universităţilor şi facultăţilor de medicină la acest proces este necesară”, a spus Rafila.
El a evidenţiat importanţa dezvoltării infrastructurii medicale, astfel încât condiţiile de muncă să fie atrăgătoare pentru tinerii medici, în condiţiile în care „salarizarea, în bună măsură, a fost rezolvată”.
Potrivit preşedintei Comisiei de Rezidenţiat, Adriana Pistol, examenul s-a desfăşurat fără incidente.
„Toată lumea a primit sacii cu subiecte sigilaţi corespunzător şi examenul a început în condiţii optime. Până în prezent, nu au apărut niciun fel de incidente în desfăşurarea examenului”, a transmis ea.
Rectorul UMF „Carol Davila”, Viorel Jinga, a anunţat intenţia universităţii de a prelua de la Ministerul Sănătăţii activitatea de repartizare a rezidenţilor pe diferite stagii, în condiţiile în care Legea 199/2023 prevede organizarea unei direcţii pentru învăţământul post-universitar. El şi-a exprimat speranţa ca, de anul următor, să fie introdusă şi înscrierea online a candidaţilor pentru examenul de Rezidenţiat.
„O să încercăm, la nivelul Ministerul Sănătăţii, să flexibilizăm activitatea de recunoaştere a diplomelor în străinătate, a celor care sunt specializaţi acolo, pentru a atrage cât mai mulţi colegi din străinătate. Se pare că este un trend de a se reîntoarce cei care au lucrat în străinătate în spitalele noastre, din diferite motive: sociale, economice şi familiale. Dar, pentru aceasta este bine ca la Ministerul Sănătăţii să fie mai flexibilă această modalitate de a recunoaşte şi de reintegrare a lor în ţara noastră”, a afirmat Jinga.
El a remarcat că, în ultimii trei ani, 2.234 de rezidenţi şi-au schimbat specialitatea. El a apreciat că numărul este unul de destul de mare şi că una dintre cauze ar putea fi lipsa unei „orientări profesionale foarte bune” la nivelul universităţilor. Potrivit acestuia, la nivelul fiecărei clinici, pentru fiecare disciplină, va exista un cerc al studenţilor, astfel încât cei interesaţi de o anumită specialitate să poată să înţeleagă mai bine care este specificul acesteia.
„Dintre specialităţile către care s-au îndreptat este şi medicina de familie, pe locul doi, cu 234 de rezidenţi, care au schimbat specialitatea. Deci, e foarte bine că în acest an a crescut numărul de locuri la medicină de familie, pentru că ei şi-au dat seama că este, poate, mai benefic pentru ei să plece de la o specialitate clinică la medicină de familie”, a explicat rectorul.
În ultimii trei ani, pe primele locuri în ceea ce priveşte specializările s-au situat dermatologia, psihiatria, imagistica şi endocrinologia.
În acest an, la Bucureşti, susţin concursul de Rezidenţiat 2.077 de candidaţi în domeniul Medicină (reprezentând 36% din totalul celor înscrişi la nivel naţional); 945 de candidaţi la domeniul Stomatologie (40,5% din totalul celor înscrişi la nivel naţional), 753 de candidaţi pentru domeniul Farmacie (35%).
––––––––––––––––––––––––––
Testarea tip grilă, s-a încheiat în urmă cu puțin timp, după 4 ore în care candidaţii au avut de răspuns la 200 de intrebari. Grila cu răspunsurile corecte se va afişa la ora 16.00. Cei mai mulţi candidati la rezidenţiatul de anul acesta sunt din Bucuresti, peste 3 mii, în timp ce la concurs sunt aproape 5 mii de locuri.
Cea mai mare concurenţă a fost anul acesta la farmacie, specialitate la care s-au înscris mai mult de cinci candidați pentru un loc dar si stomatologia, unde sunt patru candidați pe loc.
Anul acesta, doar 365 de medici vor avea un loc de muncă asigurat intr-un spital.
–––––––––––––––––––––––-
ACTUALIZARE: Cei peste 10.000 de candidaţi la examenul de Rezidenţiat, organizat duminică de Ministerul Sănătăţii pentru viitori medici, stomatologi şi farmacişti, au trebuit să răspundă în patru ore la 200 de întrebări, un examen „deloc uşor”, a transmis preşedintele CNAS, Andrei Baciu.
„Astăzi este o zi crucială pentru cei 10.194 de candidaţi, viitori medici, stomatologi şi farmacişti care trec prin examenul de Rezidenţiat. Nu este deloc un examen uşor, sunt 200 de întrebări la care ai patru ore să răspunzi. Există multe discuţii şi preocupări, dar un aspect vital despre acest lucru ne priveşte pe toţi: dorinţa de a face din România un loc unde toţi aceşti tineri medici, stomatologi şi farmacişti să dorească să rămână şi să îşi construiască carierele. Ca cineva care a lucrat ca medic în străinătate şi s-a întors în România, înţeleg provocările, dar şi oportunităţile unice pe care le avem aici, în ţara noastră. Ţine numai de noi, de fiecare dintre noi, să ne concentrăm pe soluţie mai mult decât pe problemă şi să facem din România o alternativă la plecatul din ţară. Mult succes tuturor candidaţilor!”, a scris Baciu, pe Facebook.
ACTUALIZARE: Ministerul Sănătăţii organizează, duminică, concursul de intrare în Rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie.
Concursul se desfăşoară în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, cu o durată de patru ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.
Anul acesta s-au înscris la concurs 10.194 de candidaţi. Dintre aceştia, 5.733 au optat pentru domeniul medicină, 2.331 pentru domeniul medicină dentară şi 2.130 pentru domeniul farmacie.
Candidaţii au la dispoziţie 4.327 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, 551 locuri pentru medicină dentară şi 412 locuri şi posturi pentru farmacie.
Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu, în centrul universitar respectiv.
ACTUALIZARE: Examenul de rezidențiat 2023 are loc în 19 noiembrie și au fost scoase la concurs 5.400 de locuri și posturi. Noutatea este că cei care susțin examenul trebuie să obțină minim 65% din nota maximă posibilă pentru a promova, față de 60%, cum era în anii trecuți, conform unui Ordin al miniștrilor Sănătății și Educației pus în dezbatere publică.
Concursul se va desfăşura în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, cu o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.
Anul acesta s-au înscris la concurs 10.194 de candidaţi. Dintre aceştia, 5.733 au optat pentru domeniul medicină, 2.331 pentru domeniul medicină dentară şi 2.130 pentru domeniul farmacie.
Candidaţii au la dispoziţie 4.327 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, 551 locuri pentru medicină dentară şi 412 locuri şi posturi pentru farmacie.
Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu, în centrul universitar respectiv.