Concluziile summitului NATO de la București: Flancul estic al Alianței devine mai militarizat. NATO va ajuta Ucraina cu generatoare și combustibil. China este o provocare pe termen lung
La capătul celor două zile de discuții și analize, secretarul general al NATO a prezentat concluziile. Cea mai importanta misiune a aliaților este să ajute Ucraina să rămână independența: „Cea mai urgentă chestiune este să menținem statutul unei Ucraine independente, cu teritoriul intact în Europa. Ca acest lucru să se întâmple, ceea ce facem este sprijinul militar și financiar pentru Ucraina. Dacă Ucraina nu are succes ca stat independent, atunci chestiunea de accedere la NATO nici nu are sens. Pentru că nu avem o țară candidat -membru în persoana Ucrainei.”
NATO va da Ucrainei echipament militar și combustibil. Iar SUA anunță că va da peste 53 de milioane de dolari pentru repararea rețelei electrice distruse de bombardamentele rușilor.
Antony Blinken: „Ştim cum procedează Putin, îi înfometează pe ucraineni şi îi lasă în întuneric. Preşedintele Putin crede că dacă va creşte şi mai mult costurile războiului, lumea îi va abandona pe ucraineni şi îi va lăsa să se apere singuri, dar strategia lui nu a funcţionat şi nu va funcționa.”
Ministrul ucrainean de Externe a cerut de urgență NATO vehicule blindate și tancuri și primirea cât mai rapidă în alianță. Și a criticat Alianța pentru greșeli de strategie vis-a vis de Ucraina
Dmitro Kuleba: „. E oarecum păcat că tocmai aici, în acest Palat când, în 2008, la summitul NATO de la Bucureşti, a fost făcută o vădită greşeală strategică prin întârzierea aderării Ucrainei. Noi credem, şi am subliniat asta, că trebuie să înceapă discuţiile privind aderarea Ucrainei la NATO.”
Mircea Geoană: „A fost o trezire brutală, războiul e încă posibil, ne uităm la vecinii noştri din Ucraina, noi în România ştim, cel puțin generaţia mea, ştie ce înseamnă să trăieşti în frig şi foame. Mulţumesc lui Dumnezeu că aici, în Europa civilizată, încă luptăm pentru valori şi ordine.”
NATO va lua măsuri suplimentare pentru sporirea vitezei de reacție a Alianței, în cazul unui atac. Flancul estic, inclusiv România, devine mai militarizat. Iar zona Mării Negre va fi atent monitorizată de forțele aliate.
Bogdan Aurescu: „Suntem în curs de operaționalizare finală a grupului de luptă din România, avem deja pe teritoriul României în jur de 5000 de militari aliați atât în cadrul grupului de luptă cât și prezență americană foarte consistent[. Această reuniune a adus mai multe securitate pentru România și cetățenii români.”
China a fost al doilea subiect important pe agenda liderilor NATO. Aliații nu văd în China un adversar și vor colabora cu această țară atunci când este în interesul NATO. Dezvoltarea militară și tehnologică a Chinei rămân o provocare pentru NATO, care trebuie să își reducă dependența de acest stat totalitar.
CITIȚI ȘI:
Mircea Geoană: Sunt convins că grupul de luptă din România va ajunge la nivel de brigadă