Comisia Iordache a aprobat raportul la ordonanța privind legile Justiției, cu amendamente

12 noiembrie 2018, 12:17

ACTUALIZARE Membrii comisiei au decis, la propunerea PSD, abrogarea prevederii din legea 303/2004, care se referă la auditarea sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată.

Textul abrogat prevedea că „sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată se auditează extern, la fiecare 2 ani, sub conducerea Ministerului Justiţiei şi cu implicarea societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor, iar concluziile auditului sunt publice”.

Comisia a mai decis şi abrogarea atribuţiei colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a propune Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii judecătorii care vor face parte din comisiile de concurs pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are în structură direcţii şi secţii conduse de procurori-şefi, care pot fi ajutaţi de adjuncţi. În cadrul direcţiilor pot funcţiona secţii, servicii şi birouri, iar în cadrul secţiilor pot funcţiona servicii şi birouri conduse de procurori-şefi, prevede un alt text adoptat de comisie.

La ședința trecută au fost dezbateri aprinse, a fost introdus un nou amendament potrivit căruia procurorii și judecătorii vor putea să fie eliberați din funcție și în cazul „neîndeplinirii condiției privind buna reputație”. Un amendament care a fost contestat de opoziție pe motiv că ar putea fi interpretat și ar putea fi folosit ca mijloc de presiune asupra magistraților care gestionează cazuri grele.

O concesie a reprezentat-o acceptarea unui amendament al USR, care prevede că vor fi promovați la Parchetul de pe lângă ÎCCJ procurorii care nu au fost sancționaţi disciplinar în ultimii trei ani, textul inițial nestabilind un termen.

Altă prevedere care a fost criticată și de experții Comisiei de la Veneția, cea privind pensionarea la 20 de ani vechime a magistraților, se pare că până la urmă nu se vor face modificări, pentru că această ordonanță prevede o amânare a acestei prevederi până la 1 ianuarie 2020, pentru a permite celor de la Ministerul Justiției să facă o evaluare mai clară asupra efectelor unei astfel de prevederi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite