Comemorare la Auschwitz, la 72 de ani de la eliberarea lagărului. Primul muzeu virtual al Holocaustului, la Cluj-Napoca
Supravieţuitori ai lagărului de concentrare nazist s-au rugat pentru sufletele celor ucişi acolo, la aşa-numitul Zid al morţii.
6 milioane de evrei şi peste 2 milioane de romi, persoane cu dizabilităţi şi oponenţi ai politicii Germaniei naziste, au fost ucişi în timpul Holocaustului.
Victimele acestui genocid sunt comemorate în toată lumea din 2006, când Naţiunile Unite au adoptat o rezoluţie în acest sens.
Arbeit Macht Frei (munca eliberează) stă scris la intrarea Muzeului Memorial de la Auschwitz.
Mărturiile supravieţuitorilor, din ce în ce mai puţini, sunt întregite de fotografii, documente, unele care nu au fost făcute publice niciodată.
Primul Muzeu Virtual al Holocaustului a fost lansat astăzi, de Institutul de Iudaistică şi Istorie Evreiească Dr. Moshe Carmilly din Cluj-Napoca, pentru a marca Ziua Internaţională a Holocaustului.
Şi poliţia din Bavaria a pus la punct un nou dispozitiv care va ajuta la decoperirea crimelor comise de nazişti în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Sistemul 3D le permite anchetatorilor să îşi facă o idee despre cât de implicat era în aşa-numita soluţie finală tot personalul lagărului.