Col. dr. Valeriu Gheorghiță, la Tema zilei: Sâmbătă sosește prima tranșă de vaccinuri AstraZeneca. Lipsa personalului din centrele de vaccinare, una din principalele probleme. Din 15 februarie, încă 180 de cabinete
StirileTVR.ro vă țin la curent cu cele mai noi date legate de campania de vaccinare.
„Noi ne dorim chiar mai multe persoane vaccinate până în luna iunie (aproape 3 milioane n.r.), așa încât în septembrie să atingem acea țintă, acel obiectiv de peste 10 milioane de persoane vaccinate”, a subliniat col. dr. Valeriu Gheorghiță, la TVR.
„Principala problemă la acest moment, care limitează creșterea numărului de persoane vaccinate, este legată de numărul de doze disponibile și este o problemă la nivel european, la nivel global, aș putea spune, având în vedere că cererea depășește cu mult capacitatea de producție și de distribuire a acestor doze către fiecare țară„, a subliniat coordonatorul campaniei naționale.
O altă provocare este resursa umană din centrele de vaccinare, mai ales în contextul în care începe activitatea în unitățile de învățământ. O parte din acest personal este din rețeaua de medicină școlară.
„De luni, o parte dintre aceste categorii profesionale – medici și asistenți – se vor întoarce în cabinetele din unitățile de învățământ, ceea ce înseamnă o activitate de a restabili practic numărul de persoane din centrele de vaccinare prin implicarea altor categorii de medici și asistenți medicali din rețeaua de medicină de familie, din alte tipuri de specialități medicale de la nivelul fiecărui județ„, a detaliat Valeriu Gheorghiță.
Peste 27 de mii de persoane din sistemul de învățământ au fost deja vaccinate, din cele peste 110 mii programate.
Din 15 februarie este o oportunitate să fie continuate programările acestei categorii profesionale, a subliniat Valeriu Gheorghiță.
Din 15 februarie vor fi deschise 180 de cabinete la nivel național, ceea ce va asigura o capacitate de vaccinare de 10.800 de persoane pe zi.
O altă provocare este legată de comunicare și de informare, a arătat coordonatul campaniei naționale de vaccinare, mai ales în contextul în care au apărut în spațiul public informații despre reacții adverse care ar fi fost ieșite din comun. Potrivit medicului, trebuie așteptată încadrarea corectă a acelui tip de eveniment – fie ca reacție adversă post-vaccinală indezirabilă, fie ca un eveniment coincident.
Până acum au fost raportate circa 2.100 de reacții adverse, adică 0,2% din numărul de doze administrate, practic două cazuri de reacții adverse raportate la o mie de doze administrate. Majoritatea au fost reacții locale și generale obișnuite, citate în caracteristicile produsului. Continuarea raportării consolidează datele de siguranță pentru serurile aprobate la nivel european.
Joi a fost mediatizat cazul particular al unei persoane de 32 de ani, care aparent a dezvoltat după rapel manifestări clinice de tip neurologic. Diagnosticul de paralizie facială periferică a fost infirmat.
România va beneficia de doze din cele 3 tipuri de vaccinuri autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului.
De la Pfizer vom avea 2,5 milioane de doze pentru primul trimestru. Pentru Moderna vom avea 430 de mii de doze până în luna martie, inclusiv. Pentru AstraZeneca avem aproximativ 1.300.000 de doze pe primul trimestru. Mâine sosește în țară prima tranșă de vaccinuri de la AstraZeneca.
Peste vârsta de 55 de ani nu înseamnă că AstraZeneca nu are rezultate, dar numărul persoanelor din această categorie de vârstă incluse în studii nu a fost suficient de mare încât să se clasifice rata de eficacitate, după cum a explicat Valeriu Gheorghiță.
VEZI Cum funcționează vaccinul cu vector viral nereplicativ, precum cel dezvoltat de AstraZeneca?
Acum, pentru prima doză, este asigurat serul de la Moderna, care are indicație la grupa de vârstă de peste 18 ani, spre deosebire de Pfizer, care are indicație la peste 16 ani.
Aproximativ 500 de persoane la nivelul fiecărui județ nu se pot deplasa pentru vaccinare. Deja au început echipele mobile să facă vaccinarea acestor persoane. Până ieri au fost vaccinate aproximativ 750-800 de persoane care nu se puteau deplasa. Direcția de Sănătate Publică de la nivelul fiecărui județ centralizează aceste liste, stabilește un circuit al echipelor mobile și numărul echipelor mobile necesare.