CNN: Cum războiul comercial cu China al lui Trump îi va afecta chiar pe fermierii americani care l-au votat

Un fermier recoltează soia în statul Iowa/Profimedia Images
13 aprilie 2025, 15:50 (actualizat 13 aprilie 2025, 17:22)

Războiul comercial dintre SUA și China se intensifică, după ce președintele Donald Trump a impus tarife de 145% pe importurile chinezești. Ca răspuns, China a majorat drastic taxele pe produsele americane, afectând grav exporturile agricole, în special cele de soia. Fermierii americani, mulți dintre ei susținători ai lui Trump, riscă pierderi masive, în timp ce China își redirecționează achizițiile către Brazilia și Argentina.

Președintele american Donald Trump a impus tarife suplimentare de 145% asupra tuturor importurilor din China, în ciuda faptului că, săptămâna trecută, a suspendat tarifele „reciproce” pentru toate celelalte țări — o schimbare uimitoare de strategie. Însă China nu cedează, afirmând că va „lupta până la capăt” dacă Trump continuă să escaladeze ceea ce deja devine un război comercial în toată regula.

Vineri, China a crescut semnificativ și propriile taxe vamale asupra importurilor din SUA. Pentru a analiza care dintre cele două națiuni ar putea ceda prima, CNN a examinat cele mai mari importuri ale Chinei din SUA — soia — pentru a vedea dacă și cum această cerere poate fi acoperită din alte surse și ce ar putea pierde fermierii americani.

Ambele țări sunt profund interconectate din punct de vedere comercial, deși China vinde de aproximativ trei ori mai mult către SUA decât cumpără. Rezultatul este un deficit comercial semnificativ, de aproape 300 de miliarde de dolari în favoarea Chinei — o diferență pe care Trump dorește să o reducă prin impunerea de tarife.

China și SUA depind una de cealaltă pentru comerț, deși relația este dezechilibrată

China cumpără în principal produse agricole din SUA, inclusiv soia, semințe oleaginoase și cereale. Importurile de soia, folosite în mare parte ca hrană pentru animale, au fost deja afectate în primul mandat al lui Trump, când cele două țări au purtat un prim război comercial. La acea vreme, China a încercat să își diversifice sursele de aprovizionare și a căutat produse agricole în alte țări.

Intenționează să facă același lucru din nou, după ce a impus un tarif de 125% pe toate importurile din SUA — o mișcare care, potrivit analiștilor, ar putea reduce aproape la zero importurile Chinei de produse agricole americane, precum soia.

Exporturile de soia ale SUA către China sunt acum supuse unui tarif total de 135%, rezultat dintr-un tarif de 10% impus în martie asupra unor produse agricole, la care se adaugă tariful de 125% anunțat vineri. În primul război comercial SUA-China, Brazilia a ieșit câștigătoare.

Brazilia — cel mai mare exportator mondial de soia — a avut de câștigat, deoarece importurile Chinei de soia braziliană au crescut considerabil de-a lungul anilor. Exporturile Braziliei către China au crescut cu peste 280% din 2010 încoace, în timp ce exporturile SUA au rămas constante.

Poate China să-și acopere necesarul de soia din Brazilia? În noiembrie anul trecut, președintele Xi a efectuat o vizită de stat în Brazilia, menită să consolideze legăturile dintre cele două țări. În 2024, China a fost principala destinație pentru soia braziliană, reprezentând peste 73% din exporturile totale de soia ale Braziliei.

Cum producția este așteptată să crească — recolta braziliană de soia este estimată la un nivel record în acest an — China ar putea să-și mărească importurile din Brazilia și din alte țări sud-americane precum Argentina, care este în prezent al treilea mare producător mondial de soia, după Brazilia și SUA.

Relațiile comerciale dintre China și Brazilia se întăresc

Cele două țări au semnat aproape 40 de acorduri bilaterale anul trecut pentru a extinde și întări legăturile comerciale.

China este cel mai mare partener comercial al Braziliei din 2009, în timp ce Brazilia s-a clasat drept al 11-lea cel mai mare partener comercial al Chinei în 2024.

Ce înseamnă asta pentru fermierii americani

Sectorul agricol american a pierdut aproximativ 27 de miliarde de dolari în timpul războiului comercial din 2018, iar 71% dintre aceste pierderi au fost legate de soia, potrivit Asociației Americane a Producătorilor de Soia.

Iar fermierii — mulți dintre ei locuind în state care l-au susținut pe Trump la alegerile din 2024 — se confruntă în continuare cu urmările.

Doar Illinois, principalul producător de soia, și Minnesota, al treilea cel mai mare producător, au votat pentru fostul vicepreședinte Kamala Harris în noiembrie trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite