CNN: Afacerea cu minerale din Ucraina, o metaforă perfectă pentru politica externă a lui Trump

Donald Trump nu este singurul președinte care recunoaște o afacere proastă atunci când o vede. Refuzul lui Volodimir Zelenski de a ceda aproape jumătate din mineralele rare ale Ucrainei în schimbul unor garanții vagi pentru viitor este unul dintre multele motive pentru care Trump a fost cuprins de furie față de omologul său de la Kiev, notează CNN, într-un editorial.
Președintele ucrainean a subliniat clar că exploatarea resurselor energetice și geografice valoroase ale țării sale va fi o modalitate de a reconstrui economia și orașele după sfârșitul războiului. Cu toate acestea, oferta prezentată de Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, deși a fost lăudată de oficialii americani ca o cale generoasă către prosperitatea Ucrainei, nu este de fapt o „afacere” adevărată. Oferă însă o perspectivă asupra viziunii lui Trump asupra politicii externe și asupra percepției sale despre război, mai ales după ce și-a inversat, cel puțin la nivel retoric, sprijinul pentru partea invadată oferit de administrația Biden și și-a exprimat susținerea pentru invadator.
La fel ca în planul său de a reloca toți palestinienii din Gaza pentru a construi o „riviera” de stațiuni pe plajă pentru SUA, motivele președintelui par să fie mai degrabă legate de obținerea celui mai mare profit financiar pentru Statele Unite decât de soluționarea echitabilă a unui conflict sângeros care pune în pericol lumea. Trump reflectă scepticismul în rândul alegătorilor săi față de zecile de miliarde de dolari în ajutor militar și financiar pe care administrația Biden le-a trimis Ucrainei după ce aceasta a fost invadată ilegal de forțele președintelui rus Vladimir Putin în urmă cu trei ani.
CITIȚI ȘI: Axios: Administraţia Trump a oferit Kievului un proiect de acord „îmbunătăţit” privind mineralele
Totuși, abordarea sa tranzacțională reprezintă o abatere de la valorile politicii externe urmate de Statele Unite timp de decenii, inclusiv principiul conform căruia națiunile puternice nu ar trebui să invadeze pe cele mai mici, principiu consfințit de Washington în Carta Națiunilor Unite.
Presiunea sa asupra Ucrainei, victima conflictului, este, de asemenea, un efort dur de a profita de o națiune în cea mai întunecată oră a sa. În timp ce Putin a ocupat mari porțiuni din teritoriul ucrainean, Trump urmărește o parte semnificativă din bogățiile minerale ale Ucrainei, la un preț de nimic.
„Afacerea” seamănă mai degrabă cu o formă de extorcare pe care Trump a încercat-o și înainte cu Zelenski – oferind ajutor militar ca un stimulent pentru ca acesta să anunțe o investigație asupra lui Joe Biden, lucru care a dus la prima punere sub acuzare a lui Trump.
Cu toate acestea, Casa Albă susține că Zelenski nu are de ales decât să semneze pactul pentru a rambursa contribuabililor americani sprijinul oferit Ucrainei — chiar dacă acordul nu conține nicio garanție că Washingtonul va continua să trimită ajutor în viitor.
„Președintele Trump este, evident, foarte frustrat în acest moment de președintele Zelenski,” a declarat joi consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz.

„Faptul că nu a venit la masa negocierilor și că nu a fost dispus să profite de această oportunitate pe care i-am oferit-o – cred că, în cele din urmă, va ajunge în acel punct și sper că se va întâmpla foarte curând.”
O răsturnare uluitoare a poziției SUA
Conflictul privind acordul pentru mineralele rare apare pe fondul unei deteriorări serioase a relațiilor dintre SUA și Zelenski, alimentată de adoptarea de către Trump a propagandei rusești despre război, inclusiv acuzațiile false că liderul ucrainean a început conflictul și că este un dictator. Autocratul în această situație este Putin, care conduce Rusia de 25 de ani, și-a închis oponenții, a suprimat presa liberă și a organizat alegeri false. Și el a început războiul.

Fostul vicepreședinte al lui Trump, Mike Pence: Domnule președinte, nu Ucraina a început războiul!
Această răsturnare uluitoare a poziției SUA cu privire la război s-a adâncit joi, când administrația Trump a negociat cu membrii G7 cu privire la o declarație comună care marchează a treia aniversare a invaziei, diplomații americani opunându-se menționării „agresiunii ruse” în document. Oficialii au declarat pentru CNN că ceilalți membri ai G7 se tem că astfel ar oferi Rusiei încă o victorie, mai ales după ce SUA s-au aliniat cererilor lui Putin privind un eventual acord de pace înainte de discuțiile din Arabia Saudită din această săptămână.
În timp ce Trump susține că este convins că Putin vrea să oprească războiul și că este serios în privința negocierilor de pace, agențiile de informații americane și aliate sunt mai sceptice. Trei surse familiare cu informațiile occidentale au declarat pentru CNN că Putin rămâne fixat pe ideea de a absorbi Ucraina în Rusia sau de a o transforma într-un stat mic și slab, dependent de Moscova.
„Dacă s-ar obține un armistițiu, acesta ar fi doar un răgaz pentru ca Putin să se odihnească, să se reînarmeze și să revină pentru a obține restul a ceea ce își dorește,” a spus una dintre surse. „Nu există nicio indicație că ambițiile sale s-au schimbat.”
Evenimentele din ultimele zile, care i-au făcut pe ucraineni să se simtă trădați, pe aliații SUA să fie alarmați și chiar pe unii senatori republicani să fie indignați, au reaprins dezbaterea despre motivele lui Trump și despre cum acestea vor influența șansele unui acord de pace echitabil.
Este președintele motivat de o animozitate personală față de Zelenski? Sau de dispreț față de o națiune mai mică aflată în nevoie, în timp ce încearcă să reorienteze politica externă a SUA spre un sistem de sfere de influență controlat la summit-uri de superputere de lideri autoritari ca el însuși, Putin și președintele chinez Xi Jinping?
Sau Trump, așa cum a făcut de multe ori înainte, adoptă o poziție dură pur și simplu pentru a-și crea spațiu de negociere? Ar putea adoptarea de către el a multor puncte de vedere ale lui Putin și presiunea asupra lui Zelenski să fie o strategie pentru a-l atrage pe președintele rus la masa negocierilor pentru o rundă dură de discuții? Fără îndoială, relația bună a lui Trump cu Putin l-ar putea poziționa, mai mult decât orice alt lider occidental, pentru a influența comportamentul Rusiei și pentru a obține eventuale concesii.
O pace durabilă, care să permită Ucrainei să continue să existe ca stat independent și suveran, să evite recompensarea expansionismului lui Putin și să salveze milioane de vieți, ar reprezenta o realizare majoră pentru Trump. Actualul război al declarațiilor dintre Washington și Kiev nu exclude o negociere serioasă în viitor — și va fi uitat rapid dacă se poate intermedia o pace.
Cu toate acestea, Trump nu a demonstrat încă faptul că elaborează un plan inteligent pentru a demasca strategia Kremlinului. Cuvintele sale adesea exagerate îi determină pe criticii săi să reacționeze excesiv, dar în acest caz, cuvintele sunt importante — pentru că președintele distorsionează faptele de bază despre cauzele războiului, ceea ce este un defect fundamental pentru un lider care se poziționează să conducă negocierile de pace.
Repetarea de către Trump a multor poziții ale lui Putin a reaprins, de asemenea, dezbaterea despre fascinația sa pentru liderul rus, care, în timpul primului său mandat, l-a făcut să respingă public evaluările propriilor agenții de informații conform cărora Rusia a intervenit în alegerile din 2016.
Favoritismul recent al lui Trump față de Putin a provocat o reacție publică emoțională din partea unui senator republican important care va candida pentru realegere în 2026. Thom Tillis, din Carolina de Nord, a declarat că este de acord cu majoritatea instinctelor președintelui privind securitatea națională, dar a adăugat: „Cine crede că există vreun loc pentru Vladimir Putin în viitorul unei lumi stabile, ar face bine să meargă în Ucraina, ar face bine să meargă în Europa.” Tillis a continuat: „Ar face bine să investească timp pentru a înțelege că acest om (Putin, nr) este un cancer și cea mai mare amenințare la adresa democrației din timpul vieții mele. Și va fi un cancer care se va extinde în Marea Chinei de Sud, în Taiwan și va metastaza pe tot globul.”
De ce Zelenski nu a putut accepta „acordul” privind mineralele
Acordul propus privind mineralele ridică întrebări nu doar despre termenii săi, ci și despre înțelegerea de către Casa Albă a dinamicii politice din Ucraina.
Nu există nicio posibilitate ca Zelenski sau orice alt președinte ucrainean să fi putut accepta „acordul” de a ceda o mare parte din moștenirea geologică a țării sale și o cheie a viabilității sale economice viitoare. Dacă ar fi făcut acest lucru, probabil că popularitatea sa ar fi scăzut aproape de nivelul de 4% la care Trump pretinde în mod fals că se află deja, în timp ce cere ca Zelenski să organizeze alegeri, amânate din cauza legii marțiale impuse pe fondul atacurilor rusești. Înțelegerea situației politice a lui Zelenski este crucială, deoarece orice pace va fi o pastilă amară pe care liderul ucrainean va trebui să-și convingă țara să o accepte, deoarece este aproape sigur că va consacra controlul Rusiei asupra teritoriilor furate.
Zelenski a declarat la Conferința de Securitate de la München, weekendul trecut, că nu a permis unuia dintre miniștrii săi să semneze prima variantă a acordului privind mineralele cu Statele Unite. „Acordul nu este menit să ne protejeze sau să ne apere interesele,” a spus el jurnaliștilor, menționând că nu a văzut cum proiectul ar putea oferi garanții de securitate pentru Ucraina.
Cu toate acestea, este posibil ca prima încercare a SUA de a încheia un acord să ofere cadrul pentru un acord viitor. De exemplu, Zelenski nu a exclus posibilitatea unui acord. Dar el încearcă să folosească resursele țării sale ca pârghie pentru a obține garanțiile de securitate de care Ucraina are nevoie pentru a supraviețui după un eventual acord de pace.
Acordul inițial privind mineralele rare s-a concentrat pe compensarea Statelor Unite pentru ajutorul oferit anterior Kievului și specifica resursele naturale care ar face parte din acord pe mai mult de o duzină de pagini, au declarat pentru CNN două surse familiare cu documentul. Zelenski a declarat miercuri că contractul cerea ca SUA să dețină sau să primească venituri din 50% din exploatarea mineralelor rare și a altor resurse naturale din Ucraina. Sursele au spus că documentul solicita compensații nu pentru asistența viitoare a SUA către Ucraina, ci pentru ajutorul deja oferit.
Waltz a declarat joi dimineață la Fox News că a venit timpul ca Ucraina să înceteze să-l critice pe Trump, având în vedere tot binele pe care el și Statele Unite l-au făcut pentru țară. „Este inacceptabil. Trebuie să fie mai reținuți și să analizeze bine situația și să semneze acel acord,” a spus el.
Deși limbajul folosit de Ucraina a fost mai dur în ultimele zile — Zelenski l-a acuzat pe președintele SUA că trăiește într-un „spațiu de dezinformare” — cea mai mare parte a retoricii intensificate a urmat acuzațiilor și afirmațiilor false ale lui Trump.
În Statele Unite și Europa, agitația provocată de întoarcerea lui Trump împotriva Ucrainei este o problemă politică. Dar pentru ucraineni este o chestiune de viață și de moarte.

Rubio, către diplomații europeni: Trump nu vrea să ajungă la un acord bilateral cu Rusia
„Ucrainenii simt că sunt singurii adulți rămași în încăpere,” a declarat Sasha Dovzik, director al Institutului pentru Documentare și Schimb, pentru Paula Newton de la CNN International. „Ceea ce vedem acum în știri sunt crize de furie din partea cuiva pe care îl consideram un lider mondial, iar ucrainenii sunt practic lăsați să facă față deconstrucției ordinii mondiale.”
Ea a adăugat: „Nu suntem noi în această luptă; singura diferență este că acum ne confruntăm cu agresiune și dezinformare dintr-o altă direcție — și anume din partea marelui nostru aliat, Statele Unite ale Americii.”