Clădirile a 39 de școli trebuie consolidate urgent, a constatat Comitetul pentru risc seismic. Se caută soluții pentru mutarea temporară a elevilor
Doi experți, unul dintre ei specializat în clădiri istorice, au fost încă de duminică în județul Gorj, pentru a evalua clădirile afectate de cutremurul de săptămâna trecută. Potrivit unor surse, Comitetul pentru risc seismic de la guvern a stabilit deja ca experții să primească echipamente moderne pentru detectarea seismelor, sisteme GPS și senzori de ultimă generație. Lista de achiziții o vor stabili specialiști din toată țara. Executivul vrea să grăbească și programele de consolidare.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: S-a închis apelul de proiecte pe consolidări de risc seismic, pe programul nou inițiat de actualul guvern. Platforma a fost deschisă din 3 ianuarie până în 20 februarie și sunt încărcate 366 de cereri care privesc 132 de blocuri de locuințe, respectiv, 234 de clădiri publice. Valoarea acestor cereri este de 5,7 miliarde de lei.
Potrivit unor surse guvernamentale, sunt 29 de școli care funcționează în clădiri ce trebuie consolidate urgent, iar Ministerul Educației și autoritățile locale vor căuta până vineri soluții pentru mutarea temporară a elevilor și începerea reparațiilor. În toată țara sunt însă 118 unități de învățământ încadrate în clasa de risc seismic I.
Nicolae Ciucă, premierul României: Nu ne putem plânge de planuri și proiecte, ceea ce putem să constatăm este că ele suferă din punct de vedere al punerii în aplicare și atunci vă rog să avem un instrument la nivelul Comitetului prin care să monitorizăm evoluția punerii în aplicare a acestor proiecte.
În județul Gorj au avut loc mai multe cutremure în ultima săptămână. Cele mai mari magnitudini au fost măsurate pe 13 și 14 februarie, peste 5 pe scara Richter. Au urmat și peste 500 de replici de mică intensitate.