Ciolacu: Vom stabili o foaie de parcurs privind concediile medicale pentru boli grave şi femeile însărcinate

8 februarie 2024, 13:25 (actualizat 8 februarie 2024, 19:00)

Bolnavii de cancer și gravidele ar urma să fie scutiți de impozitul de 10% pe concediul medical, care se aplică de la începutul anului. Decizia va fi luată la următoarea şedintă de guvern și ar putea viza și alte categorii de bolnavi. ”Taxa pe boală”, cum a mai fost numit impozitul, a generat un val de nemulţumire în rândul pacienţilor, care insistă că e ilegală. Guvernul e de acord cu excepţiile, dar nu renunţă la măsură. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, că va stabili împreună cu ministrul Sănătăţii şi cel al Finanţelor o „foaie de parcurs” pentru rezolvarea situaţiilor concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate.

„Vreau, de asemenea, să stabilim astăzi cu domnul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi cu domnul ministru al Finanţelor o foaie de parcurs în privinţa rezolvării situaţiilor concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate. Descurajez şi trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie şi de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflaţi în situaţiile în care acest tip de concediu este obligatoriu”, a declarat Ciolacu, în şedinţa de Guvern.

De la începutul anului, concediile medicale sunt taxate cu 10% contribuție la asigurări sociale de sănătate. Guvernul susține că măsura ar descuraja abuzul de concedii medicale, dar are în vedere exceptarea unor categorii de bolnavi de la noul impozit.

Acum sunt scutiți de noua taxă doar cei care au suferit un accident de muncă sau au o boală profesională.

În viitoarea ședință de guvern, programată vineri, se vor stabili și alte categorii de bolnavi care vor fi scutiți de așa-numita taxă pe boală. Și Ministrul Sănătății e de acord cu exceptarea unor categorii de bolnavi de la impozit.

Reprezentanții pacienților: Taxa e ilegală

Reprezentanții pacienților rămân însă fermi pe poziție. Nu au fost niciodată de acord cu măsura, pe care o consideră ilegală și injustă.

Vasile Barbu, președinte Asociația Națională pentru Protecția Pacienților: Dnul Ciolacu se răzbună pe toți pacienții pentr că nu vor să reglementeze acel audit clinic, care să permită CNAS Să poată controla, să poată evalua eventualele abuzuri de prescrieri de concedii medicale.

Cezar Irimia, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: Noi nu ne dorim să fim favorizați, ne dorim să fim corecți față de confrații noștri de suferință din alte patologii. Oricum, această OUG este o ilegalitate comisă de guvernul Ciolacu, pentru că nu poți să impozitezi un om aflat în incapacitate temporară de muncă. Legea 46 a drepturilor pacienților stipulează că concediul medical nu se impozitează.

Miercuri, Alianţa Pacienţilor Cronici din România a solicitat Parlamentului şi Guvernului să anuleze taxarea cu 10% pentru toate concediile medicale, atât pentru bolile cronice, cât şi pentru afecţiunile acute, concediile de maternitate, concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, concediile medicale primite în caz de accidente, transmite Alianța, într-un comunicat.

Taxarea cu 10% a concediilor medicale „pune o presiune nejustificată” pe bolnavii cronici.

„Niciun bolnav cronic nu alege când să se îmbolnăvească şi când să se interneze în spital. Boala cronică de orice fel are o evoluţie naturală care nu se supune deciziilor arbitrare ale autorităţilor. Rugăm Parlamentul şi Guvernului României să anuleze taxarea cu 10% pentru toate concediile medicale, atât pentru bolile cronice, cât şi pentru afecţiunile acute, concediile de maternitate, concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, concediile medicale datorate unor accidente. Dacă Guvernul consideră că se abuzează de concediile medicale, să declanşeze investigaţii care să identifice şi să pedepsească abuzurile. Nu pot fi pedepsiţi toţi românii doar pentru că nu au fost identificaţi cei care abuzează de concediile medicale”, susţine sursa citată.

Citește și: Pacienţii cronici și cei cu boli rare cer eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale

Noua taxă a fost discutată în Parlament și luni, când senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anunțat că liberalii vor depune un amendament pentru eliminarea ei în cazul pacienților oncologici, dar și pentru concediul de maternitate și risc maternal și pentru îngrijirea copilului bolnav.

Citește și: Scandal pe impozitarea concediului medical. PNL vrea să elimine impozitarea cu 10%, în principal pentru pacienţii oncologici

Până la sfârșitul anului trecut, indemnizațiile de concediu erau taxate cu 25% pentru contribuțiile la asigurările sociale și 10% impozit pe venit.

Citește și: De la 1 ianuarie, concediile medicale sunt impozitate suplimentar, cu 10%, inclusiv pentru pacienții oncologici

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite