Cifrele îmbolnăvirilor scad, dar am avut un record de decese al valului 5. Reprezentanţii elevilor cer noi măsuri de siguranţă, dacă apar din nou creșteri

15 februarie 2022, 20:12

Aproape 200 de bolnavi de Covid s-au stins într-o singură zi, triplu faţă de ziua anterioară. Este cel mai negru bilanţ din acest val al pandemiei. Cifrele sunt însă mult mai mici faţă de recordul absolut înregistrat în noiembrie, anul trecut.

În condiţiile în care am avut zeci de mii de infectări pe zi, în acest val, era de aşteptat să fie şi multe decese, spun specialiştii. O parte dintre pacienţi fac forme severe, mai ales dintre cei mai vulnerabili.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătăţii: O să vedeți că o să scadă numărul de decese în zilele următoare, nu cred că vom mai înregistra valori de 500-600 de cazuri, ca în valul 4.

De luni până marţi au fost raportate aproape 22.000 de noi infectări, cu zece mii mai multe decât la bilanţul anterior. Au fost însă peste 90.000 de teste analizate – aproape de două ori şi jumătate mai multe. Rata de pozitivare a scăzut de la 30%, sub 24%, încă un semn că epidemia e în scădere.

OCTAVIAN JURMA, medic şi cercetător: La coborârea de pe munte uneori se întâmplă mai multe accidente decât la urcuş, pentru că suntem puţin mai neatenţi. Majoritatea spitalizărilor şi deceselor acum se înregistrează. Trebuie să fim în continuare atenţi, optimişti, dar prudenţi.

Peste 10.000 de bolnavi sunt acum trataţi de Covid în spitale. O cifră în scădere, dar nu la fel se întâmplă la Terapie Intensivă, unde sunt tot 1.155. Dintre aceștia, 16 sunt minori. Numărul copiilor care ajung să fie internați e mai mic, dar reprezentanţii elevilor cer noi măsuri de siguranţă, dacă apar din nou creșteri. I-au propus ministrului Sănătăţii un alt algoritm pentru trecerea la cursuri online.

ROBERT AVRAM preşedinte, Consiliul Naţional al Elevilor: Este vorba de parametri precum acoperirea vaccinală, numărul de elevi care folosesc transportul în comun, numărul de elevi şi profesori infectaţi. Facem un apel către toţi elevii şi profesorii şi către părinţi să înţeleagă importanţa testării, a vaccinării, a purtării măştii de protecţie, iar în cazul în care există elevi cu simptomatologie specifică, să nu participe fizic la cursuri.

ALEXANDRU RAFILA ministrul Sănătăţii: Algoritmul e foarte complicat, sunt 51 de parametri care ar trebui măsuraţi. Măsura a fost corectă de menținere a școlilor deschise, cu excepția claselor unde apăreau focare de cel puţin trei sau a unităţilor unde jumătate din clase intrau în sistemul online. Nu am avut în nicio săptămână mai mult de 1% din elevi infectaţi.

Ministrul Sănătăţii a convenit cu reprezentanţii elevilor să susţină campanii de promovare a vaccinării şi a unui stil de viaţă sănătos, să convingă autorităţile să crească numărul de ore de sport şi să introducă în programă educaţia pentru sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite