„Chipul Maicii Domnului în icoane vechi și noi”, expoziție găzduită de Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Expoziția cuprinde tipologii vizuale ale Fecioarei Maria (precum Maica Domnului Hodighitria – Cea care arată Calea, Maica Domnului Platytera – Orantă, Maica Domnului a Semnului, Maica Domnului Eleusa –Tandrețea Maternă, Maica Domnului Galaktotrofousa- Hrănitoare de Prunc, Maica Domnului Împărătiță, Maica Domnului Îndurerată), dar și reprezentări care ilustrează evenimente din viața Sa (Nașterea Maicii Domnului, Intrarea în biserică, Nașterea Domnului Nostru Iisus Hristos, Soborul Maicii Domnului, Buna Vestire, Adormirea Maicii Domnului).
De asemenea, sunt expuse și câteva icoane cu scenele Judecății de apoi, Răstignirii, Pogorârii de pe Cruce, Deisis și Masa Raiului, care includ și prezența Maicii Domnului.
Icoanele pe lemn expuse sunt cea a Bunei Vestiri, atribuită lui Grigore Ranite, pictată la mijlocul sec. al XVIII –lea, și Maica Domnului Hodighitria, înconjurată de Prooroci, datată 1772, semnată Filip Zugrav.
O atenție deosebită este acordată icoanelor transilvănene pe sticlă care redau imaginea Maicii Domnului.
Exponatele realizează un dialog între epoci, începând cu picturile sătenilor din Nicula, care au încercat să reprezinte minunea din 1966, când o icoană a Mariei a lăcrimat, până la icoanele cu Fecioara realizate de copii în ultimii ani.
Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj până pe 20 septembrie.