China, un „cutremur” căruia Taiwanul trebuie să-i supraviețuiască. Ce părere au taiwanezii despre desfășurarea de forțe militare a Beijingului

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
5 august 2022, 13:18

Bine ați venit pe o insulă obișnuită cu amenințarea invaziei. „Din generația bunicilor mei și până acum, am trăit cu această frică de când ne știm”, a explicat Samantha Shao, care lucrează în marketing în capitala taiwaneză. „Cu toate astea, a nu lăsa frica să ne domine soarta este cea mai importantă misiune a generației noastre.”

Kathy Cheng, o antreprenoare în vârstă de 40 de ani, al cărei tată și-a îndeplinit serviciul național în armata taiwaneză, se gândește la modul în care îi va explica criza emergentă fiicei ei de patru ani. „I-am spus deja despre Ucraina și Rusia”, a spus ea. „Am fost la două proteste de solidaritate pentru Ucraina în Taipei, așa că ea știe cine sunt golanii.”

De când naționaliștii au fugit de comuniștii lui Mao Zedong în Taiwan în 1949, tensiunile de-a lungul celor 80 de mile care îi despart cele două teritorii au scăzut. Accentuând acest lucru, alegerea lui Tsai Ing-wen ca președinte în urmă cu opt ani a înfuriat Beijingul și amenințările au crescut. Tsai a susținut că vrea să mențină status quo-ul, dar respinge pretenția Republicii Populare Chineze asupra Taiwanului.

În ciuda amenințărilor, sondajele de opinie efectuate de Universitatea Națională Chengchi din Taiwan arată că majoritatea celor aproape 24 de milioane de taiwanezi nu dorește să devină parte a Chinei, ci să păstreze status quo-ul prin care insula se bucură de o largă independență, cu excepția numelui.

Deși președintele Xi crede că reunificarea este o „inevitabilitate istorică”, chiar și partidele din Taiwan care caută în mod tradițional legături mai strânse cu Beijingul, cum ar fi principalul partid de opoziție Kuomintang, își păstrează acum distanța. „Aceste acte beligerante ar trebui condamnate de întreaga lume civilizată”, au spus reprezentanții partidului într-un comunicat.

Programatorul de calculatoare Frank Chen, în vârstă de 31 de ani, a declarat că Beijingul va continua să-și strângă lațul în jurul insulei. „Cred că China va întreprinde acțiuni mai amenințătoare și va interzice mai multe produse taiwaneze, dar nu ar trebui să fim prea îngrijorați”, a declarat el pentru AFP.

În timp ce un grup mic de protestatari scanda sloganuri în favoarea Chinei, Lee Kai-dee, un cercetător pensionar în vârstă de 71 de ani, a spus: „Statele Unite folosesc Taiwan ca pion în confruntarea cu China. Dacă Statele Unite vor continua să acționeze astfel, Taiwanul va ajunge ca Ucraina.”

Mulți taiwanezi sunt recunoscători lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților SUA, pentru vizita de săptămâna aceasta. În timp ce avionul ei ateriza în Taipei miercuri, mii de oameni o așteptau pe pistă pentru a o încuraja, făcând fotografii.

În ciuda intimidării Beijingului și a incertitudinii tot mai mari din regiune, mulți sunt fericiți că Pelosi a susținut cauza Taiwanului pe scena internațională, după ce președintele american Joe Biden și-a arătat disponibilitatea limitată de a-și exprima o mai mare solidaritate în public. „Simt că vizita ei a făcut lumea să realizeze întreaga situație”, a spus Kenneth Chin, un american-taiwanez care locuiește în Taipei de două decenii.

„Oamenii nu intră în panică”, a spus Lii Wen, reprezentantul Partidului Democrat Progresist, de guvernământ, din insulele Matsu, un avanpost al Taiwanulului continental, la doar zece mile de provincia Fujian. China a fost acuzată că a lansat ieri o salvă de rachete în apropierea insulelor. „Oamenii rămân mereu în alertă”, a adăugat Lii.

„Demonstrațiile sunt menite să intimideze și sunt menite să ne facă să ne simțim amenințați existențial. Nu sunt neapărat preludiul unui război”, a spus Lev Nachman, om de știință politică și profesor asociat la Universitatea Națională Chengchi. „Cred că există posibilitatea ca ei să escaladeze în continuare.”

„Când China spune că vrea să anexeze Taiwanul cu forța… De fapt o tot spune de ceva vreme”, a declarat pentru Reuters Chen Ming-cheng, un agent imobiliar în vârstă de 38 de ani din Taipei. „Din câte înțeleg, ei încearcă să devieze furia publicului, furia propriului popor și s-o mute spre Taiwan.”

Kathy Cheng a spus că Taiwanul trebuie deocamdată să reziste furtunii. „Este precum cutremurele sau cu alte lucruri cu care trebuie să ne confruntăm”, a spus ea. Și ce îi va spune fiicei sale? „Că este un fapt al vieții să fii taiwanez”, a spus ea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite