China susține că o potențială interdicție a TikTok reprezintă ”un act de intimidare”, care se va întoarce împotriva SUA

Aplicația TikTok / Foto: Profimedia Images
13 martie 2024, 17:15 (actualizat 13 martie 2024, 17:27)

China a descris o potențială interdicție a TikTok ca fiind „un act de intimidare” care s-ar întoarce împotriva Americii, potrivit CNN. Comentariile, făcute miercuri de Ministerul chinez de Externe, au venit cu câteva ore înainte de votul din Camera Reprezentanților asupra unei legi care ar forța proprietarul chinez al TikTok, ByteDance, să vândă populara aplicație de videoclipuri unei companii americane, în caz contrar riscând să fie interzisă în SUA, unde se mândrește cu peste 170 de milioane de utilizatori.

„Chiar dacă SUA nu au găsit dovezi cu privire la modul în care TikTok pune în pericol securitatea sa națională, nu au încetat niciodată să urmărească TikTok”, a declarat miercuri Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al ministerului, pentru CNN, în cadrul unei conferințe de presă la Beijing.

Wang a acuzat SUA că „recurg la acte de intimidare” atunci când nu reușesc să obțină o concurență loială, afirmând că o astfel de practică ar perturba operațiunile de pe piață, ar submina încrederea investitorilor și ar sabota ordinea economică globală.

„Acest lucru se va întoarce în cele din urmă împotriva SUA însăși”, a spus el.

Îngrijorări privind datele utilizatorilor americani

Oficialii și legislatorii americani și-au exprimat de mult timp îngrijorarea că guvernul chinez ar putea obliga compania mamă a TikTok, ByteDance, să predea datele colectate de la utilizatorii americani. De asemenea, aceștia se tem că aplicația ar putea servi drept instrument pentru Beijing pentru a răspândi propagandă, dezinformare sau pentru a influența americanii.

Experții în securitate cibernetică spun că preocupările legate de securitatea națională în legătură cu TikTok rămân un scenariu ipotetic – deși îngrijorător. Oficialii americani nu au prezentat în mod public dovezi că guvernul chinez a accesat datele utilizatorilor TikTok din SUA, un rezultat pe care legislatorii spun că proiectul lor de lege este menit să îl prevină.

În comentarii recente pentru reporteri, Mike Gallagher, reprezentantul republican din Wisconsin, care prezidează o comisie selectă a Camerei Reprezentanților privind China, a respins caracterizările proiectului de lege ca fiind o interdicție a TikTok.

„Nu este o interdicție”, a spus el. „Pune alegerea direct în mâinile TikTok de a rupe relația cu Partidul Comunist Chinez. Atâta timp cât ByteDance nu mai deține compania, TikTok poate continua să supraviețuiască, structura de bază a acționariatului trebuie să se schimbe.”

China se opune vânzării forțate a aplicației TikTok

China a declarat anterior că se va „opune ferm” oricărei vânzări forțate a TikTok.

„Vânzarea sau cesiunea TikTok implică exportul de tehnologie, iar procedurile administrative de acordare a licențelor trebuie să fie efectuate în conformitate cu legile și reglementările chineze”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului în luna martie a anului trecut.

„Guvernul chinez va lua o decizie în conformitate cu legea”.

Pe site-ul chinez de socializare Weibo, Tiktok a fost clasat printre cele mai importante subiecte în tendințe miercuri, hashtag-ul „Tiktok începe să riposteze” atrăgând 80 de milioane de vizualizări. Mulți utilizatori și-au exprimat sprijinul pentru această aplicație și pentru eforturile sale de contestare a proiectului de lege.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite