Chișinău: Judecătorii ar putea fi aleși prin vot direct de către cetățeni

12 octombrie 2018, 18:11

În prezent, magistrații sunt numiți de președinte, la propunerea Consiliului superior al Magistraturii, CSM-ul moldovenesc. Ideea democraților, contestată de opoziție, nu este nouă deloc. A apărut acum 13 ani din creuzetul partidului Social Democrat, o formațiune care conta la sfârșitul anilor ’90. A fost preluată și de comuniștii lui Voronin, contestată de cei care astăzi o propun, adică democrații.

În 2012, Partidul Comuniştilor, aflat în opoziţie, propunea ca judecătorii procurorii, membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi ai Consiliului Superior al Procurorilor să fie aleşi direct de cetățeni.

Au trecut şase ani şi ideea a fost preluată de Partidul Democrat. Ce-i drept, democraţii propun doar alegerea directă a judecătorilor.

Partidul Democrat a pregătit un proiect de hotărâre a Parlamentului care însărcinează comisia juridică să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituţiei care ar permite ca judecătorii să fie aleşi de popor.

În 2012, însă, democratul Marian Lupu, pe atunci preşedinte de Parlament, spunea că această iniţiativă este una populistă.

Şi actualul şef al Legislativului, Andrian Candu, pe atunci deputat din partea democraţilor, spunea că alegerea directă a judecătorilor este o propunere exotică.

Nu este prima dată când opinia unor lideri politici de la Chişinău, în cazul unor subiecte importante, se schimbă la 180 de grade. Un exemplu îl reprezintă şi PLDM-ul, care, din 2008, a fost promotorul sistemului electoral mixt şi a alegerii directe a şefului statului.  Ulterior, formaţiunea a criticat instituirea votului mixt şi modul în care s-a revenit la alegerea directă a preşedintelui Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite