Cetăţenii japonezi sunt reţinuţi în privinţa susţinerii Jocurilor Olimpice de anul viitor
Vineri, organizatorii au anunţat că amânarea cu un an a Jocurilor, din 2020 pentru 2021, aduce costuri suplimentare de 294 miliarde de yeni (2,8 miliarde de dolari), factura urmând să fie împărţită de Comitetul de organizare, guvernul Japoniei şi guvernul metropolitan Tokyo (TMG).
În total, TMG şi guvernul naţional, deci plătitorul japonez de taxe, ar urma să achite 191 miliarde de yeni din costul amânării şi al măsurilor pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus.
În ciuda faptului că bugetul total al Jocurilor va depăşi probabil 1,63 trilioane de yeni, unii locuitori care făceau fotografii, luni, noulul Stadion Naţional, au declarat că acest preţ ar merita să fie plătit.
”Cred că numărul de cazuri de infectare cu coronavirus este mai mic (în Japonia) decât în alte ţări, aşa că sper că vom putea găzdui Jocurile cumva în această situaţie”, a afirmat Shiro Terui (72 ani). ”Organizarea evenimentului va contribui şi la economia globală”, a adăugat acesta.
Satsuki Kataoka, o contabilă care îşi plimba câinele în apropierea stadionului, a declarat că acceptă faptul că organizarea Jocurilor Olimpice în timpul pandemiei va aduce costuri suplimentare.
”Ca plătitoare de taxe, consider că bugetul anunţat este un pic prea mare, dar înţeleg că sunt necesare cheltuieli suplimentare din cauza situaţiei legate de coronavirus”, a spus Kataoka.
Deşi Japonia a evitat un număr mare al infectărilor cu COVID-19 şi al deceselor din această cauză, spre deosebire de alte ţări, se confruntă acum cu un al treilea val al pandemiei.
Susţinerea guvernului primi-ministrului Yoshihide Suga a scăzut la 50,3% de la 63% luna trecută, procentul nemulţumiţilor crescând de la 19,2% la 32,8%, potrivit unui sondaj publicat de agenţia Kyodo.
Sosirea a peste 15.000 de sportivi din toată lumea la Tokyo, pentru Jocurile Olimpice, aduce temerea că numărul cazurilor de COVID-19 art putea creşte.
”Pentru mine e foarte îngrijorător că mulţi oameni din străinătate vizitează Japonia într-o astfel de situaţie. Aşa că nu susţin foarte tare Jocurile. Mă aştept să fie anulate sau amânate din nou”, a afirmat Ryota Sato (27 ani).
Organizatorii Jocurilor de la Tokyo vor decide în primăvară în legătură cu numărul spectatorilor care vor avea acces în arenele olimpice.
sursa agerpres