Cetăţenii din 21 de ţări membre ale Uniunii Europene îşi aleg duminică reprezentanţii în Parlamentul European

9 iunie 2024, 07:03 (actualizat 9 iunie 2024, 14:51)

Europeni din 21 de ţări votează azi pentru Parlamentul European, într-un scrutin esenţial pentru echilibrul politic, care ar putea fi modificat de ascensiunea extremei drepte, mai ales în Italia şi Franţa. În celelalte state, până la 27, s-a votat zilele trecute. Ursula Von Der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a mers la urne în Hanovra, în Germania, şi a promis să întărească democraţia europeană. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a corelat procesul electoral cu războiul din Ucraina.

Alegeri europarlamentare au loc în cele  27 de state membre ale Uniunii Europene. Vor fi aleşi 720 de europarlamentari.

România va avea 33 de reprezentanţi.

Scrutinul este considerat crucial pentru configurarea majorităţii din Parlamentul European pentru următorii 5 ani.

Probleme sociale, educaţia, economia, clima, migraţia, dar şi războiul din Ucraina sunt elemente cheie care  contează în opţiunile alegatorilor. Mobilizarea electoratului este una din mizele scrutinului.

În ţările aflate în apropierea Rusiei, securitatea a devenit o problemă importantă. Să facem Europa, casa noastră comună, mai puternică ca niciodată, a spus Ursula von der Leyen, după ce a votat.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez: Cred că există multe argumente pentru ca oamenii să voteze în aceste alegeri, care au şi o dimensiune naţională, nu în termeni politici pe care media îi poate poate interpreta, ci în privinţa impactului resurselor, politicilor care vor fi puse în practică în Spania. Aşa că fac apel ca spaniolii să iasă la vot, cum au făcut și la alte alegeri, să poată transmite Europei și lumii un mesaj că suntem pentru dezvoltare, pentru progres.

Premierul Belgiei, Alexander De Croo: Fiecare proces electoral este important. Aş spune că sunt cele mai importante alegeri care a avut loc vreodată, cred că, într-adevăr, suntem într-un punct de răscruce în Europa, în orice țară, cum ar fi Belgia.

Premierul Ungariei Viktor Orban, a corelat procesul electoral cu războiul din Ucraina, încercând să sugereze că ar fi vorba despre o alegere între război şi pace.

Viktor Orban: În primul rând nu am văzut niciodată o situaţie ca acum,  în care o problemă, precum pacea și războiul, să domine în aproape toate țările Uniunii Europene. Deci, aceste alegeri sunt unele cu adevărat europene. Nu sunt doar alegerile unor membri. Reprezintă mai mult decât atât, sunt alegeri pro-pace sau pro-război. Întrebarea este dacă Europa ar trebui să meargă la război şi dacă oamenii au ceva de spus în acest sens, a apreciat liderul de la Budapesta.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite