Cetatea Rupea din județul Brașov a rămas în beznă, primăria nu-și mai permite iluminarea ei pe timpul nopții. Facturi uriașe la gaze și energie electrică au venit și la școli, biserici, centre de vaccinare

27 ianuarie 2022, 17:53

Noaptea, Cetatea Rupea din județul Brașov rămâne în beznă. Pentru că facturile la energia electrică sunt și de patru ori mai mari decât anul trecut, luminile de la cetate sunt stinse în fiecare seară, la ora 22.00. Până acum, fortăreața putea fi admirată de la mare depărtare, întreaga noapte.

ALEXANDRU OPRIȘ, primar Rupea: Este o decizie tristă, dar efectiv nu ne mai permiteam. Noi, nu să facem o economie ca să mai facem altceva din banii aceştia, ci doar ca să nu rămânem datori, să ajungem prin instanță cu furnizorii de energie electrică.

Factură mare și pentru mica biserica franceză Sacre Coeur din Capitală. Preotul paroh Francisc Doboș a anunțat că are de plată peste 4.300 de lei la gaze.

Nici în școli, situația nu e mai bună. Unitățile de învățământ au primit facturi care depășesc cu mult întregul buget pentru cheltuieli din această lună.

CHRISTIAN IONESCU, director C.N. ,,Ion Minulescu” Slatina: 270 de mii de lei noi. În măsura în care plăteam undeva la 60, 70 de mii de lei, în lunile de iarnă.

GEANINA PÂRVU, director Colegiul Național ,,Radu Greceanu” Slatina: Comparativ cu luna noiembrie, factura din luna decembrie e de patru ori mai mare, iar comparativ cu anul trecut, de 7 ori mai mare. 

Tarifele mari la gaze ar putea închide chiar și centrele de vaccinare. Autoritățile locale din Motru nu mai pot plăti facturile uriașe.

Cosmin Morega, primar MOTRU: În condiţiile în care nu depăşea 5.000, 7.000 de lei pe lună, acum a venit pe două luni, noiembrie şi decembrie, 35.000 de lei la gaze. Mă aştept ca şi la energie electrică să vină una mare, dublă, triplă faţă de cea obişnuită.

Autoritățile dau asigurări că toate facturile foarte mari care nu iau în calcul compensările și plafonările prevăzute în lege vor fi refăcute.

MARCEL CIOLACU, președintele PSD: Noi aveam o lege care nu s-a aplicat corect, deoarece pe lunile noiembrie și decembrie au fost emise aproape 4 milioane de facturi greșite. S-a dat o ordonanță de urgență care obligă să se emită alte facturi.

ADRIAN CÂCIU, ministrul Finanțelor: În luna viitoare venim cu o serie de soluții care vor duce la stoparea creșterii prețurilor la energie, dacă nu diminuarea lor.

Din februarie ar urma să se aplice noi plafoane de preț și limite de consum pentru gaze și energie electrică.

Astfel, instituțiile și companiile mici și mijlocii vor fi ajutate să își plătească facturile, indiferent de domeniul în care activează. În cazul lor, plafonul va fi de 1 leu pe kilowat,  pentru energia electrică și de 37 de bani pe kilowatt, pentru gazele naturale. Tarife noi se vor aplica și pentru consumatorii casnici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă