Cernobîl, 35 de ani. Câțiva medici își amintesc cum s-a simțit catastrofa nucleară în România: Tabletele de iodură de potasiu le-am primit, cred, la trei săptămâni după aceea

26 aprilie 2021, 19:51

Acum 35 de ani, profesorul Nicolae Verga era medic la Baia, în judeţul Suceava. A fost printre primii români sub norul radioactiv ce a măturat Europa. A simţit o oboseală ciudată, în ziua exploziei de la Cernobîl.

Prof. dr. NICOLAE VERGA, șef centru de cercetare, medic primar radiologie și radioterapie, Spitalul Colțea: „Am aflat după câteva zile, am fost sfătuiți să luăm această iodură de potasiu, să respectăm nişte reguli de igienă în privința îndepărtării prafului, în special”.

Autorităţile comuniste au anunţat pericolul radioactiv şi le-au transmis oamenilor să se ferească abia după tradiţionalele serbări la iarbă verde de 1 mai. Medicul Andrei Goldstein de la Institutul Parhon era student şi a trăit emoţia de atunci.

Dr. ANDREI GOLDSTEIN, medic primar medicină nucleară, coordonator terapie izotopică, Institutul Parhon: „Tabletele de iodură de potasiu le-am primit, cred, la trei săptămâni după aceea. Dacă norul radioactiv avea o direcţie direct spre noi, am fi fost foarte afectaţi”.

În anul catastrofei, expunerea la radiaţii a crescut cu 70 la sută, în România. A revenit la normal abia din 1989. Nimeni nu ştie însă câţi români s-au îmbolnăvit din cauza radioactivităţii de la Cernobîl. Speculaţii au fost multe, după explozia cazurilor de cancer şi de malformaţii.

Prof. dr. NICOLAE VERGA, șef centru de cercetare, medic primar radiologie și radioterapie, Spitalul Colțea: „Nu am observat o legătură. Radiaţiile îşi pierd energia cu pătratul distanţei. Efectele cred că se încadrează mai degradă în tipul de efecte întâmplătoare”.

În zonele cele mai apropiate de locul dezastrului s-au constatat 6 mii de cazuri de cancer de tiroidă şi o creştere a incidenţei cancerului de doar 1 la sută. Iar efectele radiaţiilor asupra ADN-ului nu au fost transmise copiilor născuţi între 1987 şi 2002 din părinţi expuşi direct, arată un studiu recent.

Prof. dr. NICOLAE VERGA, șef centru de cercetare, medic primar radiologie și radioterapie, Spitalul Colțea: „Aceste modificări ale ADN-ului au fost în mare parte şterse de către mecanismele de reparaţie pe care ADN-ul, în mod natural, le are”.

Iodul radioactiv aruncat în aer la Cernobîl a declanşat cancerul tiroidian la copii şi adolescenţi după cinci ani de la explozie. În România, la Institutul Parhon, sunt trataţi acum de cancer de tiroidă aproape 500 de bolnavi pe an, dublu faţă de acum un deceniu. Boala a fost depistată şi la o fetiţă de 4 ani.

Dr. ANDREI GOLDSTEIN, medic primar medicină nucleară, coordonator terapie izotopică, Institutul Parhon: „Suspicionăm cancer tirodian în primul rând la copii cu părinţi cu patologie tiroidiană. Copiii de atunci se diagnostichează acum. Dar majoritatea au fost totuși forme simple”.

Numai anul trecut, aproape o sută de mii de români au aflat că au cancer. Iar în jur de 55 de mii s-au stins. Cele mai multe cazuri au legătură cu fumatul, poluarea, alimentaţia şi stilul de viaţă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite