Ceremonie la Baza Borcea. O nouă serie de piloți de F-16 sunt pregătiți de zbor
România are, de astăzi, 7 noi piloţi de F-16. Sunt primii care au absolvit cursurile Centrului European de la Borcea, înfiinţat anul trecut. Cu mii de ore de zbor pe MiG-21 Lancer, aviatorii au trecut prin cea mai dificilă pregătire posibilă pentru un pilot militar. Iar separat de ei, mai există un alt absolvent: instructorul de zbor care îi va antrena pe următorii piloți de aeronave de ultimă generație. TVR a asistat, în premieră, la antrenamente, în urmă cu cateva luni.
Începând de astăzi, România are șapte noi piloți de F-16. Au fost instruiți în România, la centrul european de instruire de F-16 de la Baza 86 aeriană. Este primul centru de antrenament al piloților care fac trecerea pe această aeronavă din Europa. Aici vor fi instruiți și piloți care provin din alte state aliate, dar și piloți ucraineni.
Este un centru făcut în colaborare cu Țările de Jos, care au adus în România 14 aeronave F-16 pentru antrenamentul piloților alături de compania Lockheed Martin, care a adus instructori speciali pentru a-i pregăti pe piloți și de Ministerul Apărării Naționale.
Lenny Dick, instructor șef Lockheed Martin: Ca piloți nu doar manevrăm o aeronavă, ci suntem la manșa piesei de rezistență a Forțelor Aeriene ale României. Acets avion are un rol crucial în apărarea cerului nostru și asigură securitatea națională. Cu cât vom continua să ne antrenăm, ne vom aminti că nu doar pilotăm un avion, protejăm cetățenii și onorăm valorile ce fac Forțele Aeriene puternice.
Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Vreau să transmit sincerele mele felicitări celor șapte piloți ai Forțelor Aeriene Romane care au absolvit cu succes un curs de instruire solicitant ce a inclus pe durata celor 8 luni, teorie riguroasă, zboruri pe simulator, planificare de misiune, misiuni aeriene etc. Pe parcursul cursului, studenții români a învățat nu doar cum să opereze un avion de lupta avansat, ci și cum să folosească informații de echipă în timp ce executa tactici de zbor moderne (…). Așteptăm cu nerăbdare ca România să deșchidă centrul de instruire și altor aliați si parteneri regionali, în special Ucraina.
În cadrul acestui curs, piloții au avut peste 100 de ore teoretice și peste 25 de misiuni la simulator, alături de finlandezii și britancii sosiți în România în misiuni de poliție aeriană.