Sute de morți în urma cutremurului de magnitudine 7 din Maroc. Mai multe ţări, între care şi Israelul, doresc să ajute autorităţile de la Rabat

9 septembrie 2023, 08:06

ACTUALIZARE Cel puțin 1.037 de oameni au pierit în cutremurul devastator, de magnitudine 7, potrivit unui nou bilanț.

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat ‘bulversat’ şi a propus ajutorul Franţei. „Toţi suntem bulversaţi după teribilul seism din Maroc. Franţa este gata să acorde primul ajutor”, a declarat el pe reţeaua de socializare X (fostă Twitter) în avionul care îl ducea spre summitul G20, ce se desfăşoară în acest weekend la New Delhi.

Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a „aflat cu tristeţe bilanţul tragic al seismului” şi şi-a exprimat „apropierea şi solidaritatea cu premierul” marocan Azis Akhannouch. Ea a reafirmat „voinţa Italiei de a susţine Marocul în această situaţie de urgenţă”.

„Întreaga mea solidaritate şi întregul meu sprijin pentru poporul marocan după ce acest teribil cutremur”, a transmis la rândul său premierul spaniol Pedro Sanchez pe X. „Spania este alături de victimele acestei tragedii şi de familiile lor”, a adăugat el.

De altfel, Spania a propus sâmbătă trimiterea unor echipe de salvare în Maroc, a anunţat ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares.

Marea Britanie se declară „pregătită să ajute” Marocul „în toate modurile posibile”, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly. „Regatul Unit continuă să susţină cetăţenii britanici din regiune”, a scris el pe X. „Suntem pregătiţi să-i ajutăm pe prietenii noştri marocani în toate modurile posibile”, a adăugat el.

„Imagini îngrozitoare vin la noi din Maroc. Împreună cu poporul marocan plângem victimele teribilului cutremur. Gândurile noastre sunt cu acesta şi cu toţi cei care îi caută pe cei surprinşi sub dărâmături în aceste ore şi luptă pentru vieţile celor răniţi”, a transmis şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, citată de Reuters.

Marocul, care şi-a normalizat în 2020 relaţiile cu Israelul, a primit o ofertă de asistenţă din partea premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a „dat instrucţiuni tuturor organelor şi forţelor guvernamentale pentru a furniza întreaga asistenţă necesară poporului marocan, inclusiv pregătiri pentru trimiterea unei echipe de salvare în regiune”, potrivit unui comunicat al biroului său. „Poporul israelian este alături de prietenii săi în această perioadă dificilă”, a adăugat el în text.

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), Mohamed bin Zayed, a adresat ‘condoleanţele’ sale regelului Mohammed al VI-lea şi poporului marocan, potrivit agenţiei oficiale de presă WAM.

Egiptul şi Arabia Saudită şi-au exprimat de asemenea condoleanţele şi solidaritatea cu Marocul.

„În Rusia, împărtăşim suferinţa şi doliul poporului prieten marocan”, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un mesaj adresat într-un comunicat regelui Marocului, Mohammed al VI-lea, prezentându-şi „sincerele condoleanţe pentru consecinţele tragice ale seismului devastator”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat şi el „cele mai sincere condoleanţe regelui Mohammed al VI-lea şi tuturor marocanilor pentru vieţile pierdute în oribilul cutremur”. „Ucraina este solidară cu Marocul în această încercare tragică”, a adăugat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a exprimat sâmbătă condoleanţe poporului „frate” marocan şi sprijinul Turciei. „Îi susţinem pe fraţii noştri marocani prin toate mijloacele în această zi dificilă”, a scris el pe X.

„Turcia este pregătită, ca întotdeauna, să furnizeze toate formele de sprijin pentru a pansa rănile” Marocului, a precizat într-un comunicat Ministerul turc de Externe.

„Extrem de întristat de pierderile de vieţi umane în urma seismului din Maroc”, a scris pe X premierul indian Narendra Modi, gazda summitului G20. „În acest moment tragic, gândurile mele se îndreaptă spre poporul din Maroc.Condoleanţe celor care şi-au pierdut rudele”.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declara că are „inima zdrobită” într-un mesaj pe X. „Gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă spre marocani în urma cutremurului devastator de noaptea trecută. Suntem pregătiţi să răspundem nevoilor imediate în materie de sănătate”, a transmis el.

„Am aflat cu mare durere despre consecinţele tragice ale seismului care a lovit regatul Marocului. Îmi exprim profundele şi sincerele mele condoleanţe Majestăţii Sale Mohammed al VI-lea, poporului marocan şi familiilor victimelor”, a declarat de asemenea pe reţeaua de socializare preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat.

Organizaţia Cooperării Islamice (OCI), cu sediul în Arabia Saudită, a transmis că se roagă pentru o „refacere rapidă a celor răniţi”.

 

––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE: Cel puţin 632 de morţi. Este bilanţul încă provizoriu al cutremurului violent produs azi-noapte în Maroc. Cele mai multe decese sunt în zonele muntoase, unde accesul e dificil. Autorităţile marocane au anunțat o magnitudine de 7,2 pe Richter, în timp ce geo-fizicienii americani au estimat 6,8.

Preşedintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu au transmis pe Twitter mesaje de compasiune pentru victimele tragediei din Maroc. Șeful guvernului român a anunțat că țara noastră e gata să ofere asistență, dacă va fi nevoie.

A fost un seism de suprafață – la nici 19 km adâncime – cu epicentrul în Munții Atlas. Dintre localitățile mari, cel mai afectat e Marrakesch – oraș ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Sunt șase provincii grav afectate, în total 10 milioane de oameni. În satele din munți, casele au fost făcute una cu pământul, iar echipele de salvare ajung greu, fiind zone cu acces dificil.

A fost cel mai puternic cutremur din Maroc din ultima sută de ani.

În orașe oamenii și au petrecut noaptea în stradă. Autoritățile marocane au atras atenția că pot urma replici destul de puternice și au făcut apel la calm. În plus, populația a fost rugată să vină la spitale să doneze sânge. Mulți dintre răniți sunt în stare critică.

 

––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE: Centrul Naţional pentru Cercetare Știinţifică şi tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a indicat că seismul a fost de magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, iar epicentrul său a fost localizat în provincia Al-Haouz, la sud-vest de oraşul Marrakech, destinaţie foarte populară printre turiştii străini.

Seismul a provocat moartea a 632 de persoane, potrivit Ministerului de Interne. Un bilanţ precedent consemna 296 de morţi.

Potrivit aceleiaşi surse, 329 de persoane au fost rănite, dintre care 51 se află în stare gravă.

Conform media marocane, acesta este unul dintre cele puternice seisme care au lovit regatul până acum.

Potrivit imaginilor difuzate de media şi de reţelele de socializare, precum şi martorilor, seismul a provocat importante daune în mai multe oraşe ale ţării.

Unele imagini arată o parte a unui minaret care s-a prăbuşit în celebra piaţă Jemaa el-Fna, în centrul Marrakechului, făcând doi răniţi.

Sute de persoane se îndreptau spre această piaţă emblematică a oraşului pentru a petrece acolo noaptea de teama replicilor. Unele aveau asupra lor cuverturi pentru a le aşterne pe jos, altele dormeau direct pe pământ, a relatat o corespondentă AFP.

În afară de Marrakech, cutremurul a fost resimţit la Rabat, Casablanca, Agadir şi Essaouira, semănând panică în rândul populaţiei. Numeroase persoane au ieşit pe străzi în aceste oraşe, temându-se de prăbuşirea locuinţelor lor, potrivit imaginilor difuzate pe reţelele de socializare.

Centrul regional de transfuzie sanguină din Marrakech a lansat un apel către locuitori să se prezinte sâmbătă în sediile sale pentru a dona sânge răniţilor.

Premierul indian Narendra Modi, gazda summitului G20 reunit în acest weekend la New Delhi, a adresat condoleanţele sale rudelor victimelor puternicului cutremur, declarându-se într-un mesaj pe X (fostul Twitter) „extrem de afectat de pierderile de vieţi”.

Cancelarul german Olaf Scholz a adresat şi el un mesaj de condoleanţe după acest cutremur „devastator”, evocând „ştiri teribile venind din Maroc”.

La 24 februarie 2004, un seism cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter, zguduise provincia Al Hoceina, situată la 400 km nord-est de Rabat, făcând 628 de morţi şi provocând importante daune materiale.

La 29 februarie 1960, un cutremur a distrus localitatea Agadir, situat pe coasta vestică a ţării, făcând peste 12.000 de morţi, adică o treime din populaţia oraşului.

 

VEZI ȘI

Klaus Iohannis, mesaj de compasiune pe Twitter în contextul puternicului seism care a avut loc în Maroc

–––––––––––––––––––––––––––––-

Cutremurul puternic care a lovit Marocul în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă a făcut 296 de morţi şi 153 de răniţi, potrivit unui bilanţ oficial provizoriu publicat de Ministerul de Interne, relatează AFP.

„Conform unui bilanţ provizoriu, acest cutremur a dus la moartea a 296 de persoane în provinciile şi comunele al-Haouz, Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua şi Taroudant”, a indicat ministerul într-un comunicat de presă.

Potrivit aceleiaşi surse, 153 de persoane au fost rănite şi internate în spital.

Cutremurul a fost înregistrat la scurt timp după ora locală 23.00, mai exact la 22.11 GMT, la sud-vest de oraşul turistic Marrakech, la 320 de kilometri la sud de capitala Rabat.

Adâncimea cutremurului cu magnitudinea 6,8 pe scara Richter a fost estimată la 18,5 kilometri, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS).

Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a indicat, la rândul său, că seismul a avut o magnitudine de 7 grade pe scara Richter şi că epicentrul său a fost situat în provincia Al-Haouz.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite